07 heinäkuuta 2009

Kolmiorimahuopakaton asennus

Nyt lähti kattourakka käyntiin. Pakko aloittaa ihan alusta. Jos olet joskus kävellyt huopakatolla, se varmaan tuntui kohtuullisen pitävältä ja hyvältä kävellä. Unohda koko juttu. Alushuopa on pinnoitettu hienolla hiekalla että rullan saa auki. Kun katolla on alushuopa se tarkoittaa, että katolla kävely on samanlaista kuin jäämäellä. Hemmetin raskasta ja hankalaa. Valjaat on ihan välttämättömät ja niihin on pakko voida luottaa, koska välillä sitä vaan on roikuttava köyden varassa pää alaspäin, että saa homman hoidettua.

Tilasin koko lastin tavaraa Starkilta. Pintahuopa on Icopalin kolmiorimahuopaa, eli 70 senttiä leveitä rullia ja kolmioriman päälle tulee samasta huovasta 10 senttinen suikale päälle peittäen sauman. Rimojen väli on 60 senttiä ja molemmin puolin huopa nousee 5 senttiä riman päälle. Rimat lyödään reilummalla naulalla kattoon kiinni ja sen jälkeen pintahuopa naulataan rimoihin. Ei ole rakettitiedettä. Kallion Jari, timpuri joka teki meidän julkisivut ja portaat kävi tuomassa minulle huopakaton teko oppaan vuodelta -28 ja siinä kerrotaan, että huopakaton asennus onnistuu keneltä tahansa huolelliselta ihmiseltä :-) Se vähän rohkaisi. Tässä huopa naulattuna rimoihin ennen päällyssaumaa


Tässä valmista saumattua kattoa. Jari muuten huomatti, että ei varmaan kannattaisi tikata ennen 10 senttistä peitehuopaa saumaa 5 sentin välein naulalla. No, eipä tosiaan olisi kannattanut. Vinkistä viisastuneena laitoin seuraaviin naulat noin 30 sentin välein, suikale päälle ja sitten viiden sentin välein siistiä riviä.

Pakko sanoa, että katosta tulee kyllä lopulta hyvän näköinen. Valittu sävy on maanruskea. Musta olisi ollut vähän turhan hallitseva. Tässä näkyy molemmat päädyt naulattuna. Keskikohdan nysväys jäi kesken kun alkoi sataa. Vaikka huopakaton asennus ei olekaan rakettitiedettä tai kamalan vaativaa, niin hidasta se on. Tarkoitus oli vuokrata huopanaulapyssy, mutta sitä ei sitten löytynyt Cramolta eikä Ramirentiltä ja ostin tilalle 10 kg irtonauloja.. n. 5300 kpl. Tässä vaiheessa nauloista on mennyt 2/3 ja toiselle puolelle ei ole tehty vielä mitään! Sormet tuntuu räpylöiltä kun aina ei voi osua.. naulan kantaan.


Tältä talo sitten näytti, kun reunat oli tasattu ja homma oli rännejä vaille valmis.

5 kommenttia:

esa kirjoitti...

Kun katsoo muutamaa muuta Tapanilaan tänä kesänä noussutta taloa, niin kyllä teidän talonne nousee loistavaksi helmeksi!

Toni Keskinen kirjoitti...

Kiitos kovasti kannustuksesta. Vaikka olemmekin muuttaneet Tammikuun lopussa, töitä on edelleen hurjasti. Pahoitteluni kaikille ohikulkijoille pihasta, se ei ole vielä kovin nätti. Tosin kunhan tässä saan katon tehtyä loppuun, puukasat taas pienevät tuntuvasti ja yläkertaan nousevat molemmat terassit. Sen jälkeen talo näyttää Mäenalusen puoleltakin kivemmalta.

Hannu kirjoitti...

Terve,

Löytyykö blogin kuvia erikseen mistään kuvapalvelimelta? Olisi helpompi esitellä teidän projektia muille kun ei tarvitsisi kahlata blogissa.

eve kirjoitti...

Sama projekti edessä... Mikä tuo vuoden -28 opas oli? Vaikka kattomme on miljoona kertaa helpompi, silti vähän jännittää! :)
Hienoa jälkeä!

https://kodinplaza.fi/ kirjoitti...

Ei mikään helpoin huopakatto, mutta lopputulos näyttää hyvältä. Tsemppiä!