16 toukokuuta 2009

Terassin laudoitus ja kaiteet

Talon ulkoinen ilme saa terassin kaiteista aika reilusti lisää potkua. Sisäpihan puoli on näyttänyt aika keskeneräiseltä, kun terassit ovat olleet tasaisina. Terassien rungot on tehty niin, että kaato on noin sentin verran metrillä. Juoksut on sitten laitettu kaatojen mukaan. Tolpat ovat kestopuuta ja peruja puretusta vanhasta talosta. Tolpat on kiinnitetty 60x60 kulmilla kahdelta suunnalta alustaan.

Laudoitus sujui varsin rivakasti, kunhan toppien kohdat vaan sai sovitettua. Kun lattia eteni, kulmat jäivät oikeastaan näkymättömiin.

Laudoitin laudat kiinni toisiinsa. Puutavara oli todella märkää ja se kyllä kutistuu sen verran, että vesi valuu raoista. Rakoihin ei kuitenkaan mahdu lehtiä tai muuta isompaa mätänemään laudoituksen ja bitumin väliin, koska raon siivoaminen on aivan mahdotonta.

RT kortin mukaan alle kolmen metrin pudotuksella olevassa terassissa riittää 90 senttiä korkea kaide. Kaiteen ja lattian välissä saa olla korkeintaan 10 sentin rako. Samoin kaiteen säleiden väli on max 100. Tein tolpista 960 pitkiä ja siitä lähes 60 milliä meni lattian nousuun. Tolpasta jäi jäljelle 900. Tein pystysäleistä 810 pitkiä, jolloin lattian ja kaiteen väliin jäi 90 milliä. Siitä mahtuu vielä työntelemään lumet alas. Porasin reunimmaisiin säleisiin sivulta neljä reikää ja löin ne ensin kiinni. Sen jälkeen kiinnitin molemmin puolin näitä rimoja vaakarimat. Sen jälkeen ujutin väliin säleen kerrallaan. Ammuin säleet kiinni yhdellä viimeistelynaulaimen naulalla, jolloin säleitä voi vielä naputella vasaralla, niin että välit sai tasoiteltua. Välit ovat käytännössä 90-100 milliä. Aivan tasan ei tietenkään tolppien välit osuneet. Sen jälkeen kun säleet olivat paikallaan ammuin kuhunkin neljä naulaa lisää molemmin puolin ja säädin alapään kohdalleen ja ammuskelin lisää molemmin puolin. Yläterassien kaiteet täytyy tehdä metrin korkeina, koska sieltä on jo aikamoinen pudotus alas.

Tolpat tietysti sojotti mihin suuntaan sattui. Totesin että helpoin tapa saada tolppa suoraan, oli mitata aivan alhaalta tolppien väli. Kun kaidepuut teki sen mukaan rimasta, rima työnsi tolpan vatupassiin. Käsijohtimen kiinnitin alapuolelta ruuveilla. Porasin alhaalta ylös reiät ja sovitin käsijohtimen paikalleen. Sen jälkeen kiinnitin sen ensin päistä. Käsijohde on 120 x 28 lehtikuusta. Ismo Hiitola Starkilta vinkkasi että tämä tavara toimisi käsijohteena paremmin, koska kyllästetyn puun tikku tulehtuu välittömästi, eikä se oikein sovi lapsiperheeseen.


Terassin runkotöistä löytyy lisää osoitteesta http://unelmanrakentaminen.blogspot.com/2008/07/terassin-runkotyt.html

Ei kommentteja: