12 kesäkuuta 2008

Sokkelin vesi- ja routaeristys

Sokkeli pitäisi pystyä pitämään kuivana, ettei sisällä jalat kastu. Tässä talossa on nyt sen verran eristettä, että pitäisi pysyä kuivana, vaikka vesi muutoin nousisikin kynnykselle asti.
Sokkelin muuraamisen jälkeen seinät tasoitettiin oikaisulaastilla ja saatiin seinäpinnasta tasainen. Sen jälkeen seinä siveltiin kylmäbitumilla, joka täyttää kaikki huokoset. Edelleen tämän kerroksen päälle kiinnitettiin bitumihuopakerros Icopalin polarista lämmittämällä ja hitsaamalla suikaleiden saumat yhteen. Vielä tämän kerroksen jälkeen asennettiin patolevy, joka ilmastoi sokkelin maahan asti ja mahdollistaa kosteuden haihtumisen anturasta ylöspäin.
Vesieristys noudattelee tulevaa maanpintaa ja täyttöjen jälkeen vesieristeen yläpuolelle jäävä pinta tasoitetaan myös ja valmis pinta laitetaan kuntoon vasta kun ollaa huomattavasti pidemmällä. Ennen täyttöä täytyi myös valaa pilariharkot paikoilleen. Näiden pilareiden päälle tulee terassi. Kaivon renkaat jäävät terassin alle ja kaivon pohjalle porataan maalämpöpumpum lämpökaivo. Terassin ja kaivon väliin jää reilun metrin korkuinen tila, joka mahdollistaa lämpökaivon huoltamisen tarvittaessa.
Viimeinen kerros ennen täyttöä oli routaeriste, eli 100mm:n styroksi. Styroksi asennettiin erityisesti niihin kohtiin, joissa oli umpiharkot eikä lämpöharkkoja.


Kun reunat oli lopulta saatu viimeisteltyä, voipi täyttö tulla ja sen jälkeen työskentely tontilla helpottuukin olennaisesti :-)

Ei kommentteja: