13 heinäkuuta 2008

Terassin runkotyöt

Lisäys 05/09 Terassin kaiteiden ja lattioiden laudoitus löytyy osoitteesta http://unelmanrakentaminen.blogspot.com/2009/05/terassin-laudoitus-ja-kaiteet.html

Terassin runko toteutettiin siten, että kiviseinään oli kiinnitetty valmiiksi jenkaraudat, joihin voi kiinnittää pultilla läpiporaamalla 260mm:n kertopuurungon. Runkoon tehtävät porattavat reijät saatiin paikalleen, kun kertopuu asetettiin rautojen päitä vasten oikeaan korkoon ja lyötiin lekalla kylkeen. Jälkien perusteella voitiin porata 12mm:n poralla reijät kohdalleen.

Kun runko oli kiinnitetty, voitiin ulkoreunan liimapuu asentaa paikalleen. Runkopuuta varten tehtiin sokkeliin kolo, johon runkopalkki voitiin upottaa. Liimapalkin pää käsiteltiin kylmäbitumilla vettymisen estämiseksi. Jos puu on betonia vasten suojaamatta, se lahoaa ennen pitkää varmasti. Bitumi on samaa tavaraa, kuin sokkelin vesieristyksessä käytetty massa. Se levittyy pensselillä kuin maali.

Kun runko oli saatu molemmin puolin päistä kiinni, voitiin aloittaa kantavien runkolinjojen kiinnittäminen. Kiinnitystoteutettiin samaan tapaa, kuin välipohjat käyttämällä palkkikenkiä. Runko kiinnitettiin 500mm:n jaolla. Palkkikengät lyötiin liimapuuhun 50mm:n ankkurinauloilla ja kertopuuhun 40mm:n ankkurinauloilla.

Kun runko saatiin paikalleen, voitiin aloittaa palkkien sijoittaminen paikalleen. Tarkistusmittausten jälkeen mitattiin 115x115 liimapalkit mittaan ja kiinnitettiin palkkikenkiin, jotka olivat jo valmiiksi pylväsharkkoihin muurattuina. Muurauksessa käytettiin lautoja pitämään kenkiä paikallaan kuivumisen ajan. Samalla varmistettiin, että kaikkien palkkikenkien korkeus harkosta nousee samalle tasolle.

Kun palkit saattiin paikalleen, terassin rungon päälle nostettiin filmivanerit. Näiden kosteuden kesto on itsessäänkin varsin hyvä. Silti filmivaneri päällystetään vielä bitumikerroksella, jonka päälle varsinainen terassin lattiapanelointi tulee. 115x115 palkit kiinnitettiin kenkiin alapäästään ja kengän ja puun väliin laitettiin bitumisuikale, ettei pää ime vettä.

Yläpää lyötiin 12mm:n harjateräksellä läpi liimapuusta. Kalevin loistava konsti kiinnittää tolppa ilman, että tarvitsi laittaa mitään rumia näkyviä kulmia reunoille. Ei kun 12mm paksu naula ja leka vasaraksi :-)

Ennen pintatöitäkin tämä näyttää jo terassilta.


Terassien pinnoittaminen tapahtui hitsattavalla Icopalin Polarilla. Alle tuli hitsattava alushuopa ja päälle PintaPolar. Tulitöiden tekeminen vaatii tulityökortin ja vaikka homma onnistuisi ehkä mallia nähneeltä aloittelijaltakin, ammattilaisen käytön mukana tulee takuu ja vakuutuksetkin ovat voimassa. Huovan sulatteleminen oli aika näyttävää touhua.

Alushuopa vedettiin ensin leiskoina mittapaloina pakoilleen ja sen jälkeen tehtiin reunoille nostot ja pylväiden kohtiin nostot pylväiden reunoja ylöspäin. Huovan alla kulmissa on 2x2 tuuman puusta puolittamalla tehdyt kolmiot, joiden avulla reunoista saadaan kestävät. Niiden avulla huovan ei tarvitse taipua 90 asteen kulmaan ja huopa kestää huomattavasti paremmin.
Harmaa PintaPolar asennetaan suoraan alushuovan päälle.

Kynnyksiin tehtiin valmiiksi korotukset, niin että kynnys tuli oikeaan korkoon ja reilusti irti terassin pinnasta. Tasaisten terassien suurin ongelma on se, että vähäinen kaato jättää vettä terassille ja pahimmillaan se pääsee imeytymään runkoon. Tästä syystä johtuen huovan kanssa on syytä olla huolellinen tai ottaa ammattimies hommiin.

Huopien asentaminseen meni jotakuinkin 5 tuntia, joka oli huomattavasti vähemmän kuin työn alkaessa oletin. Aluksi tehtiin alakerran terassit, joissa oli enemmän nystväämistä tolppien takia. Yläkerran teraseista tuli valmista alta aika yksikön. Hyvältä näyttää.

Ei kommentteja: