13 heinäkuuta 2008

Kellarin tasoitteet

Kellarien ja sokkelien oikeaisuun valittiin oikaisulaasti, joka on hieman kuitupitoista. Kuitupitoisuus huolehtii siitä, että kuivumisen tai lämpöliikkeen takia ei muodostu murtumia oikaistuihin pintoihin. Lisäksi massa levittyy varsin nätisti. Periaatteessa tasoitteen voi valita kolmesta vaihtoehdosta: muurauslaastista, tasoitus- ja oikaisulaasti vähemmän tai enemmän kuituisena. Enemmän kuituinen versio on kuitenkin tuplasti kalliimpaa, kuin vähemmän kuituinen. Tavaraa menee sisä ja ulkopuolelle yli 60 x 25kg säkkiä, joten hinnallakin on jokin merkitys. Muurauslaasti taas kiinnittyy seinään huonommin ja murtuu kuivaessaan. Tämä tuntui järkevimmältä valinnalta. Tätä tavaraa hommasin Starkilta.Ensimmäinen tasoitekerros pohjustettiin laittamalla seinään itseensä hieman kosteutta sumuttimella, jota käytetään puutarhan myrkyttämiseen. Sillä sai käsin pumppaamalla tasaisen hienoisen kosteuden seinään ennen tasoitteen levittämistä.

Tasoite sekoitetaan porasekoittimella laittamalla 4,5-5 litraa vettä säkilliseen valmista jauhetta. Aloitin itse homman pelkillä säkkiin kirjoitetuilla ohjeilla ja jäljestä tuli oikein hyvää. Huomasin kuitenkin kantapään kautta, että sana "oikaisulaasti" tarkoittaa oikeasti seinien oikaisua. Harkot eivät suinkaan ole kaikki täsmälleen samalla kohtaa. Tästä syystä lopullisen tasoituksen levityssuunta kannattaa valita sivuttain, tai viistosti alhaalta ylös siten, että lasta on pystyssä. Tällöin harkkojen erikorkoisuus tasoittuu ja pinnasta tulee siistin tasainen. Ensimmäinen kerros kannattaa levittää lastan rosoisemmalla, hammastetulla puolella. Jälkin näyttää tältä.Tällöin laasti kiinnittyy hyvin ja kerrokseen jää "ylimääräistä". Lopullinen tasoitus sileällä reunalla tasaa tällöin korot oikeiksi ja lopputulos on tasainen. Näin

Kun aloittaa ensimmäistä tasoitekerroksen levitystä tavaraa menee paljon, eikä tulos ole vielä kovin hyvä. Ensimmäisellä levityksellä tavaraa menee paljon.

Ensimmäisen tasoitekerran jälkeen seinä ei ollut vielä tasainen ja katselin jälkeä huolissani. Kalevi ohjasi ottamaan käteen suikaleen ontelolaattaa ja hieromaan sillä epätasaisuudet pois. Hommaan kannattaa varata suojalasit ja hengityssuojain, koska niille on todella paljon käyttöä. Yllätyin kuinka helposti kaikenlaisen rosoisuuden ja epätasaisuuden sai hierottua pois. Jos olisin ymmärtänyt kuinka helppoa se oikeasti olikaan, olisin vetänyt ensimmäisen kierroksen huomattavasti rivakammin.

Sokkelissa ollut kosteus huokuu saumoista ulos ja se näkyi aluksi siten, että saumojen kohdat olivat tummemmat, kuin muu seinä.

Kun seinä oli välillä hierottu kivellä ja sen jälkeen harjattu voi vetää toisen tasoitekerroksen pintaan. Toinen kierros oli huomattavasti helpompi, kun massan kulutuskin oli merkittävästi pienempi. Tein myös lopullista pintaa varten massasta hieman ohuempaa, jolloin pinnan sai suoraan sileämmäksi, helpommin.


Tämä pinta ei ole vielä se lopullinen, vaan tasoitteen jälkeen pintaa vedetään vielä pinnan huokoset tukkiva kerros, ennen maalaamista. Tasoitteiden laittaminen oli kuitenkin homma, joka hoitui pienen tuumaamisen jälkeen apumiehiltä, eli isältä, vaimolta ja minulta.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oh my.. this is the best blog.


sba loan

Anonyymi kirjoitti...

Probably I can say with this blog make, more some interesting topics.

Anonyymi kirjoitti...

It enables us to express our feelings and opinions.

Anonyymi kirjoitti...

It enables us to express our feelings and opinions.

Anonyymi kirjoitti...

The nice thing with this blog is, its very awsome when it comes to there topic.

wefw kirjoitti...

Nice Blog Dear ...

Keep it up ..

makarand06.blogspot.com

https://kodinplaza.fi/ kirjoitti...

Hyviä vinkkejä. Kiitos kuvista ja selityksestä :)