06 huhtikuuta 2009

Sauna ja pesuhuone projekti

Kellari lähti reippaasti liikkeelle saunan ja pesuhuoneen vesierityksellä, saunan eristämisellä ja nyt laatoituksella. Pekka Lahti (puh. 040-4150506) hoitaa koko laatoitusurakan ja tässä muutamia kuvia vaiheista. Laatoitus lähti seinistä ja jatkuu lattialla. Seiniin olisi oikeastaan sopinut paremmin mattapintainen vaalea laatta, mutta turha sitä on enää miettiä. Lattiassa on Pukkilan perinteistä klinkkeriä klassisessa muodossa.
Tässä saunan lattia, jossa reunat on jo fiksattu.
Ja tässä Pekka Lahti, joka on tehnyt todella hyvää työtä :)

Koko projekti saunan ja pesuhuoneen osalta lähti pohjien tasoittamisella. En onnistunut tekemään seinistä aivan suoria ja Pekka tasasi kuoppaa hieman, niin että saatiin seinä suoraan. Kaiken kaikkiaan tein itse Parin työpäivän verran pienissä pätkissä töitä, ennen kuin Pekka pääsi aloittamaan. Aloitin tekemällä 50mm leveän ja 100mm korkean reunavalun saunan lattioihin seinän viereen. Tämän tarkoitus oli se, että vesieriste nousee kiveä vasten, eikä puuta vasten. Yrjö Leiviskä suositteli tekemään näin, ettei taatusti tule kosteusongelmia. En ottanut Sauna Satua saunan eristeeksi, koska sen hinta oli nelinkertainen verrattuna villaan ja koolinkeihin. Tein siis vaakaan kakkoskakkosesta koolauksen, jonka väliin tuli 50mm:n villa. Villan päälle edelleen tuli eristepaperi, jonka asensin nitojalla ja viimeistelin "hopeateipillä". Hopean värisen eristepaperin hinta oli luokkaa 30€ rulla ja se riitti. Teipin hintaa en muista. Kaiken kaikkiaan koolingit, villat ja hopeapaperit oli joka tapauksessa noin 350€. Hopeapaperin päälle tulee pystyyn rimat koolingeiksi, joiden väliin jää 20mm:n tuuletusrako. Sen päälle asennetaan lopulta pintapaneli vaakaan.

Vesieristys lähti primerista. Käytin Kiillon aineita ja 10 litran primerista meni kaiken kaikkiaan sekä kylpyhuoneeseen, että saunaan ja pesuhuoneeseen yhteensä puoli purkkia. Sitä siis tulee helposti hankittua liikaa. Vesieristeenä oli myös Kiillon vesieriste. Eristeen asentamisjärjestys oli se, että ensin vedettiin leveällä pensselillä nurkkiin vesieriste. Sen jälkeen vesieristeen päälle laitettiin Kiillon nurkkiin tarkoitettu vahvistenauha. Vahvistenauhan päälle edelleen laitettiin suoraan pensselillä vahva kerros vesieristettä. Tämän jälkeen voi vetää telalla isot pinnat. Vesieristyksessä tehdään ensin seinät ja vasta kun seinät on laatoitettu, laitetaan eriste lattioihin. Muussa tapauksessa lattian vesieriste kuluu helposti puhki. Vesieristämiseen meni aina kerralla tunti-puolitoista. Sen jälkeen odottelua pari tuntia, ennen kuin voi vetää uuden kerroksen. Homma ei ollut mitään rakettitiedettä ja märän ja kuivan vesieristeen väriero oli niin merkittävä, että sen tekeminen itse ei ollut mikään ongelma. Laitan lisää kuvia, kunhan homma hieman etenee.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

löytyipä mielenkiintoinen blogi. ehdottomasti tulen kurkkimukselle jatkossakin

Toni Keskinen kirjoitti...

Kiitos. Tervetuloa uudelleen :-)

https://kodinplaza.fi/ kirjoitti...

Pesuhuoneen ja saunan laatoitus täydessä vauhdissa. Mukava seurata blogianne :)