12 kesäkuuta 2008

Ensimmäisen kerroksen runkotyöt

Runkotavara tuli Starkilta hieman hankalan kautta. Kuljettajalla oli liian lyhyt "pilkki" ja tavara nosteltiin käsin holvin päälle. Siitä lähtin rungon nostaminen. Kuvan paksu putki on salaojien pintaan asti nousevan putken jatkopala Uponorilta. Puukuorma oli kasattu yhteen nippuun ja sillä oli todella paljon painoa. Siirto holville olisi vaatinut jälleen nosturin tilaamisen. Starkilta tosin olisi tullut toinen auto myöhemmin siirtämään tavaran isommalla nosturilla, mutta silloin oli homma jo hoidettu.
Yrjön suosituksesta rungot nostetaan pystyyn elementteinä. Käytännössä rungot rakennetaan maassa ja kiinnitetään tuulensuojalevyt paikalleen . Sen jälkeen runko nostetaan pystyyn. Aukotukset tehdään paikalla.
Perjantaina kaikki seinät on saatu pystyyn ja keskilinjalle tuodaan isolla nosturilla kymmenen metrinen kurkihirsi, joka kantaa toisen kerroksen päällään. Tähän mennessä seiniä on nostettu pystyyn viikon verran, vaikkakin välillä on laiteltu paikalleen myös salaojakaivojen perusvesikaivoja ja imeytyskenttää. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että viimeisten kahden viikon aikana on tapahtunut todella paljon ja homma etenee vauhdilla.

260mm:n kertopuut kiinnitetään reunoihin ja kantavaan palkkiin kengillä, joihin edelleen kertopuu istutetaan ja lyödään kiinni. Samalla rakenteella toteutetaan myös toisen kerroksen kattotuolien kiinnitykset , sekä terassien ja lasikuistin rungotTämä kuva on tontin koiliskulmalta, jossa näkyy, että yläreunojen kertopuut on jätetty pitkiksi, jolloin niihin voidaan tehdä edelleen jatkeet toisen kerroksen terassien rungoiksi. Näihin kertopuihin pultataan toinen kertopuu rinnalle ja saadaan siten riittävästi kantavuutta.
Runko jäykistettiin 20mm:n paksuisella teräsnauhalla. Nauha jää runkoon ja jäykistää sen työnaikana, sekä jää gyprocien alle. Levyt tietenkin tekevät jäykistyksestä lopullisen.

Portaiden kohta vaati erikoisrakenteen, joka toteutettiin liimapuulla. Liimapuu kantaa kulman ja kylpyhuoneen runko ottaa vastaan lopun painon. Savupiipun kohdalle tehtiin vastaava lisäkantavuusratkaisu laittamalla rinnan kaksi 260mm:n korkuista kertopuuta. Näiden väliin laitettiin kertopuu ja siitä taas samalla 400mm:n jaolla runkoa. Toisen kerroksen lattiaan kiinnitetty 10mm:n vaneri toimi loistavasti työtasona tässä vaiheessa. Lisäksi vaneri jäykistirungon tehokkaasti. Vanerin päälle tehdään edelleen toisen kerroksen lattia ja vaneri jää paikalleen. Erittäin toimiva ratkaisu.


Edelliseen kuvaan oli jo piirretty ikkunoiden kohtia ristikon taakse. Ikkuna-aukot avattiin reippaasti moottorisahalla läpi seinän. Valitettavasti meillä ei ollut täysin lopulliset ikkunakuvat valmiina, kun runkotyöt aloitettiin, eikä ikkunoita voitu ottaa heti huomioon. Nyt ne on kuitenkin avattu ja tila avartui aivan toiseksi.


Myös ulkoapäin talo sai ilmettä.
3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hieno homma r09

Anonyymi kirjoitti...

Hyvät kuvat myös

r09

Anonyymi kirjoitti...

onse r09