19 huhtikuuta 2008

Anturavalut

Pohja saatiin kuntoon ja kaivuut hoidettua toissaviikon perjantaina. Viime viikon maanantaina alkoi anturamuottien tekeminen, raudoittaminen ja pohjan alle menevien putkien paikoilleen vieminen. Hoidimme putkien asennuksen timpurin kanssa ja KVV-työnjohtaja kävi tarkastamassa kaadot/nousut ja kuittasi ne. Työjärjestys oli sellainen, että ensin tehtiin muotit ja sitten niiden alle kaivettiin putket. Aikamoista ojan kaivuutahan se oli, kun kovaksi juntattuun maahan tehtiin uraa rautakangella ja lapiolla. Putket saatiin paikalleen lauantaina ja raudoitus tehtiin maanantaina. Eilen, tiistaina tuli valu ja tänään jo tuotiin sokkelikivien ensimmäinen lasti.

Kilpailutin valut neljällä toimittajalla yhtenä pakettina: anturavalu, lattiavalut, saumavalut sokkeliin ja ontelolaattoihin. Parhaan tarjouksen sain Rudukselta ja heiltä löytyi myös auto, jossa oli 20 metrinen putki jolla betoni saatiin montun pohjalta oikeaan paikkaan. Ruduksen lopullisen tilauksen tein itse asiassa vasta maanantaina 07.00 aamulla ja samaan aikaan tiistaina valu lähti käyntiin. Koko tavara saatiin valettua puoleen päivään mennessä.

Kaikki putket tulivat Starkilta ja olivat Uponoria. Uponorin sadevesijärjestelmän asensi maansiirtofirma, jätevesivientien asennukset teimme itse. Putkiprojekti oli varsin helppo hoitaa omatoimisesti. Työvälineiksi tarvitsi sahan, öljyä, veitsen, jolla sai pyöristettyä sahattuja päitä ja santapaperia, jolla sai vielä veistetyt osat siloteltua. Klikkaa tästä lisätietoa Uponorin pientaloratkaisusta ja tästä lisätietoa viemäröinnistä.

Tässä muutama kuva vaiheista: Ensin tehtiin muotit linjojen mukaan.

Sitten tehtiin vätevesille liitokset ja vietiin ne piirrustusten mukaan paikoilleen. Alla olevassa kuvassa näkyy Kalevin loistava keksintö, hillopurkilla suljettu liittymän pää :-) Väliaikaisena sulkuna aivan loistava ratkaisu. Näitä purkkeja käytettiin aikamoinen kasa. Uponorin 110 jätevesiputken päältä kulkee toinen Uponorin salaojaputki.

Samalla kun perusvedet vietiin pohjaan, tehtiin myös raikasilma-aukko kellarin tulisijalle ja tässä näkyvät suojaputket maalämpöpumpun putkia varten. Näiden kautta vedetään maalämpö viennit sisään ja ulos, sekä pihan sähköt samaa reittiä. Valujen alle tehtiin myös läpimenot radonia varten. Radon putket kuitenkin tulevat seuraavaan kerrokseen, joten niitä ei voitu vielä asentaa. Asennus tapahtuu muurauksen jälkeen ennen seuraavaa sorakerrosta
Seuraavaksi paikalle tuli Ruduksen betonin kuljetusauto. Tilauksen yhteydessä pyysin autoa, jossa on 20 metrinen putki ja sellainenhan sieltä tuli. Aikamöinen mörkö. Valu kesti aamu seitsemästä puoleen päivään ja betoni vibrattiin kuplien poistamiseksi. Hommassa oli mukana kolme miestä ja se sujui henosti.

Seuraavana aamuna tuli Maxitin anturakuorman ensimmäinen osa. Sovimme Starkin kanssa logistiikasta niin, että ensimmäinen kuorma oli ehkä kolmannes kokonaisuudesta ja se tuotiin suoraan Maxitilta tontille. Edelleen Starkki toimitti 1000kg painoiset betonisäkit itse. Maxitilla oli käytössään 12 metrinen nosturi, jolla lasti saatiin fiksummin ripoteltua tontille.
Tästä löytyy vielä lisää kuvia jos koko proggis kiinnostaa kuvakertomuksena: Klikkaamalla kuvakertomusta pääset Picasa-albumiin, jossa kuvat näkyvät kommentteineen suurempina.

1 kommentti:

Markus kirjoitti...

Hei! Suositteletko putkimiestäsi, HVA Pipea muillekin? Alan kohta rakentaa. T. Markus