25 maaliskuuta 2008

Louhinta

Projekti on hippasen takkuillut louhinnan osalta. Reikien tekemiseen meni pitkä aika, naapurikatselmukset hoidettiin ja tontille piti roudata tärymittareita jne. Katselmuksen yhteydessä määritettiin panostukset ja määrelmän mukaan niistä tehtiin pieniä. Reikiä on siis lähes 200, syvimmät jopa 260 cm syviä. Ilmeisesti kiveä lähtee tontilta jopa yli 200 kuutiota. Hintaa tulee kiven siirrolle, mutta luojan kiitos kiven voi viedä ilman käsittelymaksuja Lohjalle tai Lemminkäiselle. Reikiä on porattu aaltoihin, jotka räjäytetään yksi kerrallaan. Näin louhinta suuntautuu aina avoimeen tilaan päin. Jos kaikki posauttaisi kerralla, koko tontti varmaan lentäisi kuuhun asti :-) Kuvia tulossa.Itse olen parhaillaan kipeänä kotona. Pyysin Vantaan Kaivureilta pitävää aikataulua, koska nyt on täytynyt jo kahdesti siirtää Starkin toimitusta ja timpureille ei voi tarjota töitä, kun tontilla ei saa mitään tehtyä ennen kuin pohja on tasoitettu. Yllätyksiä varmaan sattuu alusta loppuun, kaiken aikaa.

26.3. klo 08:00
Panostus oli aiheuttanut ensimmäisillä kerroilla liikaa tärinää. Tästä johtuen panostaja on vaihdettu seniorimpaan kaveriin ja reikiä tehdään lisää. Panoskokoa on pienennettävä edelleen ja tämä viikko menee kokonaan louhimisen jatkotöihin. Tänään ja viime yönä on pyryttänyt lunta oikein urakalla. Jos tontilla olisi nyt valmis pohja, se pitäisi höyryttää sulaksi ennen kuin voisi aloittaa valuja. Jotain lohdutusta sentään :-) Näyttää siltä, että pohjien aloittaminen menee reilusti ensiviikkoon.

1.4.
Louhinta saatiin päätökseen perjantaina ja louhoksen siirto alkoi maanantaina. Kun tähän saakka päästiin, niin siirtäminen sujui erittäin rivakasti. Tänään on jo alkanut pohjan tasoittaminen murskeella ja huomenna asennetaan salaojat paikoilleen. Torstaina koko pohjatyö saadaan päätökseen ja perjantaina aloitetaan anturan valumuotin työstäminen, raudoittaminen ja valmistelut valua varten. Tontti näyttää aika hurjalta, kun konttikin jäi kielekkeen reunalle. Täytyy varmaan rakentaa tikkaat, että saa tavaraa lukkojen taakse :-)
Louhintaa tehtiin lopulta todella paljon ja kuutioita tuli reilut 250. Hinta avolouhinnalle on 30€/kuutio + alv. Hinnoittelu kuutioiden mukaan oli ratkaisu, jonka Vantaan kaivurit valitsi puolestani. Louhintaa jouduttiin projektin aikana tarkistamaan, tärinän takia jouduttiin poraamaan lisää reikiä yms. Hintaan tällä ei ollut vaikutusta, koska kuutiot pysyvät samoina. Toisaalta on silti vaikea sanoa, olisiko aikapohjainen hinnoittelu ollut parempi, koska syvimmillään louhinnan taso oli 260 cm syvä ja kuutioita tuli tosiaan runsaasti.


3.4. Valmis pohja
Tänään viimeisteltiin pohja lopulliseen kuntoon valmiiksi anturamuotteja varten. Salaojaputket ovat jo paikoillaan, samoin salaojien keruukaivo. Huomenna Starkki toimittaa anturatavaran ja päästään viimeinkin rakentamaan. Aikataulu meni tosin pitkäksi. Tästä eteenpäin homma on paremmin hanskassa. Koko maansiirron ja louhinnan lasku kyllä vähän jännittää.

19.4.
Lasku tuli loppuviikosta ja "yllitti odotukset". Loppusummana on 33949,85€. Liitteenä mukana on Ruduksen laskuja joiden summat ovat 1494,48 ja 1192,67. Insinööritoimisto Pauli Nevalainen laskutti tärinämittauksista ja katselmuksista yhteensä vajaat 1800€. Jos oikein ymmärrän, niin minun maksettavakseni jää vajaat 32K€ ja loput ovat mukana Vantaan Kaivureiden laskussa. Tuntihintavertailun perusteella Vantaan Kaivureiden tarjous oli paras ja työkin sujui varsin hyvin. Itse asiassa näyttää siltä, että kaivamisen osuus ja ajojen osuus on yhteensä 10013€ ja kaikki muu on joko maankippausta, soraa tai vastaavaa. Yllätyksiä tietysti tuli, kun 50 kuution louhinta vaihtui 256 kuution louhinnaksi. Pakko on silti sanoa, että lasku oli isompi kuin olin varautunut. Kilpailutusvaiheessa puhuin muutaman kuskin kanssa ja molemmat tarjosivat tuntilaskutusta urakan sijaan. En osaa sanoa kumpi olisi lopulta ollut fiksumpi. Kerro kommentteihin jos sinulla on kokemuksia vastaavista projekteista.

Katso myös reunojen täytöt

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Aluguel de Computadores, I hope you enjoy. The address is http://aluguel-de-computadores.blogspot.com. A hug.