08 huhtikuuta 2007

Suunnittelun alku ja ensikontaktit talotoimittajiin

Kun lopulta ostimme tontin elokuussa 2005 viiden vuoden etsimisen jälkeen, huokaisimme hetken helpotuksesta. Meillä oli tuolloin pieni vauva ja ajattelimme heti, että rakentamisen aloitus on vasta parin kolmen vuoden päästä. Katselimme silti mallistoja ja mietimme asiaa aktiivisesti. 2006 vuodenvaihteessa

Honka esitteli uuden Tunne –mallistonsa ja ilmoittauduimme mukaan ennakkoesittelyyyn, josta voisi ensimmäisten mukana varata talon ja saada mallitalon rakentajana runsaasti etuja. Mallisto näytti hyvältä ja pohdinnan jälkeen päädyimme jatkamaan Hongan kanssa keskustelua, mutta hylkäämään ensiostajan edut. Tapasimme kyllä edustajan ja hän vaikutti todella pätevältä kaverilta. Olimme vakuuttuneita, että Hongan valikoimasta löytyy meille sopivat ratkaisut. Kesäkuussa 2006 laadin yhteenvedon kodista jonka halusimme rakentaa. Ystäväni oli juuri rakentanut Kangasalalle ja neuvoi, että aluearkkitehtia kannattaisi tavata mahdollisimman aikaisin ja rakentaa hänen kanssaan rautalankamalli siitä, mitä tontille voi tehdä. Tein kuvauksen unelmiemme talosta ja kävin sen läpi. Muutama kohta vaati hieman täsmennystä, mutta pääsimme silti eteenpäin. Konsti, jolla homma hoitui oli se, että kuvasin naapuruston ja skannasin lähialueen kaavapohjan. Sijoitin powerpointtiin kuvan vasemmalle puolelle ja oikealle kaavan, josta erotin punaisella oman tonttimme ja tein nuolen, josta ilmeni miltä kohtaa kuva oli otettu ja mihin suuntaan. Näin sain kaavoittajalle selkeän kuvan siitä, miltä naapurusto näyttää ja millaisia ratkaisuja lähitaloihin on tehty, esim. Kaksi rinnetaloa alueella, jonka kaava ei tunne rinnetaloa käsitteenä, vaan linjaa 2/5 asuinhuoneista toiseen kerrokseen ja kellarin optioksi, jossa vähintään puolet tilavuuskuutioista tulee sijoittaa maan pinnan alapuolelle.

___________________________________________________________________

Lähetin talopaketoimittajille speksin, josta ilmeni kaavan määräykset, tilaohje, materiaali linjaukset, tyyli ja alustava tilasuunnitelma, sekä tärkeät yksityiskohdat jotka tulisi ottaaa huomioon, sekä power point, johon oli hahmoteltu esimerkkiä 3D julkisivuista:

Tilaohje ja tilaluettelo

- Rakennetaan kolmeen kerrokseen:

o 1. kerros: Keittiö, olohuone, khh, WC, vaatehuone/vaatesäilytystilaa, kirjasto/ työhuone, takka&leivinuuni (muurari muuraa/valmis, mielellään rapattu pinta, ei vuolukiveä)

o 2. kerros: 2-3 makuuhuonetta, oleskelutilaa, kylpyhuone, jossa amme

o Kellari: Sauna, harrastustilaa, varasto, roskienpolttouunille varaus

(Rakennusvirastolla alustavasti hyväksytetty julkisivu ja pohjasuunnitelma ppt:nä liitteenä)

Tarjouspyyntö:

- yllä esitellyn ajatuksen mukaan tai toimittajalta saatavan ehdotuksen perusteella. Jos on jo toteutettu talo, joka vastaa kuvausta ja sopii paremmin tarjoajan tuotantoon, olemme valmiita kuulemaan ideoita ja ehdotuksia (RAJAUS: haluamme pitää ensimmäisen kerroksen tilavana, siksi sauna viedään kellariin. Khh voi olla myös kellarissa)

- Asennuslaajuus: A) vesikattoasennus, B) ulkoa valmis, C) avaimet käteen (kerrokset 1-2, kellari itse)

- Välipohjat: kustannus välipohjien runkojen asentamiselle erikseen

- Kattomallin hinta- ja tilankäyttövaikutus: Toteutus mallipiirroksen mukaisella katolla ja mansardina (mansardissa ei tarvita pitkän sivun suuntaista harjaa parvekkeen kohdalla)

- Jos toimijalla on tarvikepaketteja, tai kumppanuuksia joista on rakentajalle hyötyä, niistä hinta & tiedot erikseen. Tarvikepaketti ei ole välttämätön. Kiinnostavia paketoitavia: Keittiö, ilmanvaihtojärjestelmä, lämmitys, ovet, saunan kalusteet ja paneelit, portaat, keskuspölynimuri, kaikki kiinnostaa J

- Muut palvelut: suunnitelmat, tutkimukset, jne. sisältö ja hinta/sisältyy pakettiin

- Kaikki ehdotukset, jotka auttavat pääsemään edellä kuvattuun lopputulokseen budjetissa, otetaan kiitollisuudella vastaan

- Liitteeksi vastaavia pohja- ja julkisivupiirroksia saman kokoisista toteutuksista ja kellarilla toteutetuista malleista

- Toimitustapa: Pien- tai suurelementti, hirsi, tai precut asennus paikalla. Tarjous tarjoajan toimintatapaan parhaiten sopivalla metodilla.

Tarjousten käsittely:

- Meillä on tavoite kirkkaana mielessä. Tapa jolla unelman toteutamme on avoin. Siksi tarjousten tekotapa on toimittajakohtainen, jotta jokaisen toimittajan erityisvahvuudet voitaisiin ottaa huomioon mahdollisimman tehokkaasti.

Rakenne- ja laatuohje, josta ilmenevät materiaalien valinnat

- Lattiat

o Laattaa: kosteat tila, khh, kellarin harrastetila

o parketti 1. kerros ja 2. kerros (makuuhuoneissa voidaan tarvittaessa käyttää muovimattoa

- Perustus: Sokkeli tehdään itse ammattilaisen avustuksella Leca-harkoista. Antura määritellään maaperätutkimuksen mukaan (pohjan pitäisi olla tukeva)

- Keittiö: Käytännöllinen, todennäköisesti mdf keittiövalmistajalta tai itse koottu Ikealta. Tasot laminaattia, valkoiset keskihintaiset kodinkoneet.

- Ikkunat: Puuikkunat, selektiivilasi (tarjoukseen: onko valmiiksi maalattu, vai maalataanko itse) Kylmälle lasikuistille jokin perinteinen ”pitsikuvio” esim. salmiakkiruutu tai 8 ruutuinen yksinkertainen lasi, ei tarvitse pitää lämpöä.

- Portaat: Umpipuuportaikot välitasanteella. (Voidaan tehdä myös paikalla itse, ellei valmistajalta löydy oikeaa tyyliä) Ei porraskuilua, jossa kolme seinää ummessa, mieluummin pidempi suoraveto.

- Ulkoverhoilu: mielellään rimalaudoitus, tai hirsi (Hongan viehätys tai ihastus), olennaisinta on perinnetalolle tyypillinen ulkoasu

- Tyyli: perinnetalo. Esim. Hongan Aitokoti (Viehätys tai Ihastus), Jukka talon Miljöö, Kannustalon yleistyyli.

- Katto: Pelti tai tiili, valinta edullisemman kokonaishinnan perusteella. Mansardi tai mallissa esitetty kattomalli. Tarjoukseen: mikä olisi Mansardi katon toteutuksen hintaero. Mansardi katto olisi hienompi ja saattaa olla välttämätön kaavan vuoksi (”Katon lappeen korkeus saa olla enintään 1,4 x harjansuuntaisen seinän korkeus”, ” Rakennusten enimmäiskorkeudet ovat II-kerroksisilla rakennuksilla 7m”) Harjakorkeus on siten enintään 10 m

- Välipohjat puusta molempiin kerroksiin (kannattajat ja koolaukset), ääneneristysvilla. Välipohjiin tupla Gyproc GL 15 mm. (Välipohjaan asennetaan lattialämmityskaapelit). Ristiin koolaus, (kellarin kattoon voidaan jättää hirsityyppinen alempi koolaus näkyviin).

- Väliovet: edulliset peiliovet

- Väliseinät: äänen eristysvillalla

Tekniset järjestelmät

- Lämmitysmuoto todennäköisesti kaukolämpö + varaava takka, avoin ehdotuksille

- Ilmastointi lämmön talteenotolla

- Vesikiertoinen lattialämmitys (erityisesti, jos kaukolämpö, tai vastaava)

- Keskuspölynimuri

- Jätevesikaivo saattaa olla välttämätön, koska sauna menee poistolinjojen alapuolelle. Koneellinen jäteveden poisto

Tavoite:

Rakentaa talo 230.000 €:n kokonaisinvestoinnilla. Rakentajalla pysyy vasara kädessä, joten pintatyöt voi tehdä itse ja hoitaa tontin siivoamisen. Kaikki työ ostetaan, mikä budjettiin mahtuu. Se mikä ei mahdu, tehdään itse. Pintamateriaaleissa voi tinkiä, jos talon saa sillä irti.

Toteuttamisaikataulu

Pohjat kevät – kesä 2007, talopakettitoimitus elokuun lopulla 2007

___________________________________________________________________

>> TÄMÄN LÄHETYKSEN TARKOITUS oli kertoa mitä olemme hakemassa ja että meidät kannattaa ottaa vakavasti. Mukana oli myös Aluearkkitehdin tarkistukset kaavan lisäksi. Kysymys oli keskustelunavauksesta, jonka viitoittamalla tiellä oli tarkoitus jatkaa suunnittelua toimittajien kanssa.

VASTAUKSIA toimittajilta.. EI YHTÄÄN KAPPALETTA. Myöhemmin selvisi, että budjettia pidettiin reilusti alamittaisena.. Niin, saimme yhden vastauksen, kun Kannustalo ilmoitti, etteivät he lähde keskustelemaan aiheesta, koska budjetti ei mitenkään riitä. Mitään ei siis kuulunut ja lähdin soittelemaan toimittajille.

Alku oli todella vaikeaa, tuntui siltä että ainoa joka meidät otti tosissaan oli Honka, jonka ”talomestarin” olimme tavanneet jo aiemmin. Hongan talomestarikonsepti oli kyllä kolahtanut meihin ja pidimme edelleen Honkaa hyvänä ehdokkaana, mutta yhden kortin varaan ei haluttu laskea. Jukkatalon perinnemallisto oli lumonnut meidät aiemmin ja halusimme saada heidän edustajaltaan tapaamisen. Etsin Rakenna Oikein kirjasta kontaktitiedot ja sain sovittua tapaamisen edustajan kanssa.. Starkkiin. Kaveri oli todella hyvä ja vakuutti tiedoillaan, mutta erityisesti asenteellaan. Oli sellainen olo, että joko hänen tai Hongan talomestarin kanssa kaikki on mahdollista. Tosin hän ei enää edustanut Jukkaa, vaan oli siirtynyt Herralatalojen palvelukseen. Nyt ei kuitenkaan kiinnostanut se, kenen listoilla ihminen istui, vaan se, mistä löytyy apua talomallin suunnitteluun. Herralatalot oli joka tapauksessa vaihtoehto meille ja heidän ”Rakenne-esite” –materiaali oli vakuuttava erityisesti siitä syystä, että toisen kerroksen tilojen hyödynnettävyys näytti erityisen monipuoliselta ja tyylivalikoimassa oli oikeat ainekset.

Ei kommentteja: