28 tammikuuta 2008

Omatoiminen rakennuttaminen

Rakentaminen on varmasti yksi hurjimmista haasteista, johon olen ryhtynyt. Jo tässä vaiheessa, ennen kuin purkamisen lisäksi tontilla on tapahtunut mitään, olen törmännyt useisiin yllätyksiin. Projektissa liikkuu niin paljon rahaa, joka täytyy palkoista maksa pois, että hanke todellakin hirvittää. Tässä vaiheessa hirvittäminen kuitenkin alkaa muuttua jännittäväksi odotukseksi, kun suunnitelma alkaa muuttua työksi. Rakennusvalvonta on siunannut suunnitelmamme ja se saa lainvoimaisuuden Helmikuussa. Tässä lyhyt väliyhteenveto ja suuntaa jatkolle.

Suunnittelun alkuvaiheessa tehdään tärkeimmät päätökset, jotka vaikuttavat lopputuloksen hintaan eniten pintaviimeistely- ja materiaalipäätösten lisäksi. Ennen ensimmäistä luonnosta tai viimeistään ensimmäisen luonnoksen kohdalla kannattaa pelata pitkään ja hartaasti talopeliä, jossa voi testata erilaisten ratkaisujen kustannusvaikutuksia.

Kumppaneiden tärkeyttä ei voi arvostaa liikaa. Rakennuttaja on jokaisesta päätöksesta vastuussa omalla lompakollaan, eikä päätösten tai vaihtoehtoisten ratkaisujen ymmärtäminen ole maallikolle mahdollista ilman oikeita kumppaneita.

Arkkitehdin kyky ymmärtää rakenteellisia ratkaisuja ja niiden kustannusvaikutuksia ei välttämättä ole kovin hyvä. Ehdimme käydä projektin alkuvaiheessa läpi keskustelut viiden talotoimittajan kanssa ja kolmen talotehtaan arkkitehdin, sekä viimeksi epäonnistuneen tapauksen kanssa. Sen sijaan oikean tyylin, tunnelman ja asumiskokemuksen suunnittelussa arkkitehti on tärkein kumppani. Arkkitehdin osaamista on kuitenkin hyvä täydentää erityisalojen suunnittelijoiden osaamisella. Yksi hyvä esimerkki tästä on Keittiösuunnittelu. Suunnittelijanamme toimineella Anna Hännisellä on perinnerakentamisen tyyli hallussa, hän pystyi soveltamaan elämisemme tarpeita selkeiksi tiloiksi ja koko suunnittelu sujui mainiossa yhteistyössä. Kuvista näkyy lopputulos: Taloa on ilo lähteä toteuttamaan.

Jos rakennesuunnittelija on mahdollista ottaa mukaan jo aikaisessa vaiheessa, suosittelen sitä lämpimästi. Rakennesuunnittelija pystyy ottamaan kantaa arkkitehdin ajatusten toteustapaan ja mahdollisesti soveltamaan niitä pienilläkin tarkistuksilla toteutukseltaan selkeämmiksi, jolloin säästyy selvää rahaa. Tärkeintä molemmille suunnittelijoille on kuitenkin avoimuus ja rehellisyys. Rakentaja tekee elämänsä unelmaa, itselleen. Tämä tarkoittaa käytännössä avointa kyseenalaistamista ja vaikutusten esilletuontia, sekä avoimmuutta asiakkaan eriäville näkemyksille suhteessa suunnittelijan omaan ajatukseen. Rakentajalle voi ihan reilusti sanoa, että tuo ratkaisu ei kannata ja hän todennäköisesti arvostaa sitä. Ainakin vähemmän rationaalinen päätös on silloin harkittu. Vain rakentaja voi määritellä omaa asumistaan, tapoja viettää vapaa-aikaa, omia arvostuksen kohteitaan ja asioita joihin haluaa investoida mahdollisesti toisten asioiden kustannuksella.

Kun arkkitehti on valmis, rakennesuunnittelu päsee alkuun. Rakennesuunnitteluun liittyvät myös työpiirrustukset ja yksityiskohtainen toteutustavoista sopiminen. Meille sopi erinomaisesti ratkaisu, jossa Yrjö Leiviskä toimii sekä rakennesuunnittelijana, että vastaavana mestarina. Ennen rakentamisen aloitusta rakennesuunnittelu, timpureiden, LVI- ja sähkösuunnittelijan valinta käynnistyy. Asioista täytyy voida sopia joustavasti ja kaikkein tärkeimmistä asioista sovitaan palaverit, joissa aikataulutetaan hanke tarkemmin. Homma pysyy paremmin hanskassa kun sama mies hoitaa asiaa eteenpäin.

Rakennuttaminen on huomattavasti helpompaa kun on ammattitaitoinen mestari jonka kanssa voi roolittaa työn sopivasti. Otan itse alihankkijoihin yhteyttä, mutta Yrjö järjestää minulle oikeanlaiset materiaalit tarjouspyyntöjä varten. Osa tarvittavasta materiaalista tarkoittaa piirrustuksia, osa tarkempia selosteita tarjousten sisällöstä ja vastuista. Omatoiminen rakennuttaminen ja tarjouspyyntöjen jäsentäminen uskottaviksi ei maallikolta onnistu. Tarjousten vertaaminen ilman asiantuntijan apua johtaa myös helposti virhearvioihin. Jokaisen erityisalan lainalaisuudet ja kaupankäyntitavat tuntuvat olevan varsin erilaisia.

Juridiset vaatimukset liittyvät suunnittelijapätevyyksiin LVI- ja sähkösuunnittelussa ja rakennesuunnittelussa. Työnjohdolliset vaatimukset liittyvät Vastaavaan mestariin ja KVV-työnjohtoon. KVV työnjohtajan tulee hyväksyä kaikki LVI-työt. Vastaava mestari vastaa suunnitelmien toteutumisesta käytännössä. Sähkötyöt voi tehdä vain ammattilainen.

Varsinaisen näkyvän työn toteuttavat kuitenkin timpurit. Heidän osuutensa urakasta on massiivinen. Me olemme äärettömän onnekkaita, koska olemme löytäneet kaksi loistavaa timpuria, joilla on hyvin laaja ja monipuolinen historia rakentamisesta. Työ lähtee anturoiden valumuoteista, antuvavalusta, sokkelin muuraamisesta ja jatkuu rungon nostamisesta loppuun saakka. Oma osuutemme rakentamisessa on vähäinen, joitain avustavia töitä ja siivoamista. Sensijaan projektin hallinta on omalla vastuulla. Kaikki pitää kilpailuttaa ja päättää, sekä varmistaa että tavara tulee tontille oikeaan aikaan.

Meidän hankkeessamme talon fiiliksen tekee lopulta muutama erityinen elementti. Ikkunat tehdään perinteiseen tapaa sisään-ulos aukeaviksi kitatuilla laseilla puusta perinteisillä ruudutuksilla, keskusmuuri ja siihen liittyvät tulisijat, ovet ja lattiat. Loput asiat liittyvätkin tilaratkaisuihin ja detaljeihin, kuten sähkökatkaisimiin, pistorasioihin, verhoilumateriaaleihin jne. Näihinkin liittyen on syytä tehdä riittävän laaja kierros ja etsiä ratkaisut joita silmä kestää katsella tyytyväisenä pitkään. Yksi todellinen löytö oli muurari. Jos jokin voi tämän talon tunnelman viimeistellä, niin leivinuuni ja tulisijat.

Rakennuttaminen on todellakin mieletön haaste. Toivottavasti kaikki kuitenkin sujuu.. jotenkin..

Ei kommentteja: