08 huhtikuuta 2007

Suunnittelun kolmas vaihe

Herralan tarjous tuli. Hinta oli n. 97.000 eur, ikkunat toimitetaan irrallaan koska pintaan asentaminen rakennussuosituksen mukaisesti ei onnistu ja smyykkipuut toimitetaan metritavarana. Kaikkien ikkunoiden irrallaan toimitus ja smyykkipuiden koristeleikkaukset päälle laskettuna kuulosti aika tarkasti sadalta tonnilta. Budjetti ylittyi 25%. Hinta oli yllätys myös edustajalle. (ei vesikattoasennusta)

Muiden toimittajien tarjoukset olivat samassa luokassa, Kannustalojen mukaan suunnittelu oli tehty niin kummallisesti, ettei yläkerran ikkunoita saisi tehtyä mitenkään järkevään kustannustasoon. Lapplin tarjous oli lähes 90.000 eur harjakatolla, joka myös oli edustajalle yllätys sen ”ei heitä kauas kuudesta kympistä” kommentin jälkeen (ei vesikattoasennusta). Vaajatalojen tarjous niin ikään ilman vesikattoasennusta ja harjakatolla reilut 90.000 eur. Jukkatalot tarjosi harjakatolla ja portailla ilman vesikattoasennusta hintaa 98.000 eur. Planian tarjous oli 87.600 eur harjakatolla (katto asennettuna). Honka ilmoitti, että talo ei enää näytä Tunne-sarjalta ja siksi tarjous pitäisi tehdä toisista, lähinnä mökkihirreltä näyttävistä hirsistä. No, se tarjous saikin jäädä väliin suosista.

Alkoi ns. Kolmas vaihe. Oli aika pimeä olo, huterapohja. Hakuammunta alkoi...

Valitsimme yhden mallin Lapplilta, Planian muunnos todella yksinkertaisesta pohjalaistalon mallista, tapaaminen Kannustalojen kanssa. Olo oli niin hutera, että Kannustalon 100.000 euron hinta alkoi tuntua jo todella houkuttelevalta. Itse asiassa en voi tällä hetkellä sanoa olisiko se todellakin ollut fiksuin vaihtoehto. Kannustalojen kanssa piirrettiin pienin tarkistuksin malli joka perustui Rauhalaan ja jossa oli iso kuisti ja yksinkertaisesti lasitettu lasikuisti. Tilasuunnitelma tuntui hyvältä, mutta talo ei oikein enää tuntunut Tapanilalta. Kaikki oli nyt pelkkää kompromissia, budjetti pelotti,... Vaihtoehdoiksi jäi Plania, joka tuntui soveltuvimmalta toimittajalta jos tehdään yksilöllistä suunnittelua. Kannustalon tarjous sisälsi portaat ja heidän toteutuksensa on ilmeisesti hyvin luotettavaa ja laadukasta, mutta hyvin voimakkaasti mallityyleihin sidottua.

Tässä vaiheessa oltiin Helmikuun alussa. Tunnelmat aika epätoivoisia ja matalat. Tässä vaiheessa käynnistyi suunnittelun neljäs vaihe. Olimme yhteydessä Juha Nurmiseen.
(Myöhempi lisäys) Se oli virhe. Ensimmäinen suunnittelukierros meni kiville ja homma piti aloittaa alusta Anna Hännisen kanssa. Anna suunnitteli vaimoni kanssa unelmiemme talon. Julkisivut löytyy täältä

Lisäys 1.9.2008 Itse suunnitellulle talolle tulee kyllä hintaa siinä, missä talopaketillekin. Tällä hetkellä nuo yllä mainitut talopakettihinnat ovat jo historiaa ja nykyhinnat ovat rajusti korkeampia. Pitkästä rakennetun talon hinta jää alle paketin, jos tekee hommia itsekin ja ostaa fiksusti. Meidän tapauksessamme hinta nousee yli paketin, koska investoimme esimerkiksi Sydänpuun aitoihin puuikkunoihin ja ikkunoille tuli hintaa 33.000€. Kellarin tekeminen on myös todella arvokasta touhua, varsinkin jos joutuu louhimaan 250 kuutiota kiveä. Meidän louhinnalle tuli hintaa 34.000€. Pitkästä rakentaminen ei taida kannattaa muutoin kuin siinä tapauksessa, että haluaa oikean perinnetalon, ikkunat pintaan asennettuna ja perinteiset muodot ja julkisivuprofiilit. Paketissa säästää hermoja ja rahan puolesta hinta varmaan menee aika samoihin. Niin tai näin, aina tulee yllätyksiä ja joskus niitä tulee todella paljon.

1 kommentti:

janne kirjoitti...

Aika perusteellisen jutun olet jaksanut raapustaa. Pitäisi kuulua vastaavia suunnittelevien pakolliseen oppimäärään. T. Janne (Hietapellontie 28)