08 huhtikuuta 2007

Suunnittelun neljäs vaihe

(Tarkistus 17.10.2007. Kuvat eivät menneet läpi ja koko homma piti aloittaa alusta. Alla tekstiä onnelliselta mieheltä, joka ei vielä tiennyt millaiseen syteen koko homma päättyy. Kannattaa jatkaa lukemista syyskuusta 2007, kun homma käynnistettiin uudelleen uuden suunnittelijan kanssa)

Makasin itse kuumeessa kun Kirsi soitti Juhalle ensimmäisen kerran. Puhelu kesti kaksi tuntia ja sen aikana Juha sai jo ensimmäisen käsityksen mistä on kysymys, sovittiin tapaaminen. Aloitus tapahtui tontilla, jatkui kierroksella ympäri tapanilaa ja edelleen pari tuntia meillä. Sen jälkeen Kirsi tarkensi vielä näyttämällä yli tunnin kierroksen Tapanilassa.

Vajaan viikon kulutttua Juhalta tuli ensimmäinen vedos. Suunta näytti upealta. Juha suunnittelee kaiken lyijykynällä, mittatikulla ja paperilla. Ei siis cadiä, vaan kuvat siirretään lopuksi cadille. Juha valitsi hyvin voimakkaan Jugend linjauksen ja toteutti visiota jatkossa. Tästä seurasi se, että talo näytti välillä jo Eiran Jugendilta, eikä taaskaan Tapanilalta. Linjaa tarkistettiin huvilamaisemmaksi ja erilaisista Jugendille tyypillisistä kaariaiheista luovuttiin.

Juha viittasi usein kahteen Jugend villaan, jotka sijaitsivat Eirassa. Saman suunnittelijan aiempi työ oli Villa Kivi Töölön Linnunlaulussa. Se oli lähempänä sitä muotokieltä, joka olisi Tapanilaan istuva ja meidän näkökulmastamme unelma. Linjaa tarkistettiin tähän suuntaan.

Kuvien kanssa käytiin nyt myös rakennusvirastossa ja siellä oltiin ilahtuneita kuvista. Ne toteuttavat nyt yksilöllistä suunnittelua ja todella tuntuvat oikeilta.

Yksi Juhan innovaatio oli se, että me tuskin koskaan lähdemme tästä talosta ja siksi suunnittelussa pitää huomoida liikuntaesteisyys erityisen hyvin. Tästä syystä portaiden keskiöön on suunniteltu hissivaraus. Siitä pääsee rollaattorilla kellarista kaikkiin ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen. Hissiä ei tietenkään vielä tehdä, vaan tarvittaessa sille puhkotaan tie tarvittaessa. Ajatus tuntuu todella oikealta.

Sisätiloja veivattiin muutamaan kertaan, koska iso keittiö ei toteutunut, olohuone jäi pieneksi ja lopulta löydettiin hyväksyttävä ratkaisu. Nyt talo on todella hieno, unelmien täyttymys, mutta kompromissit ovat edelleen läsnä.

Etuovelle ei tule lasitettua kuistia, ei ole leivin uunia ja olohuoneen tila on rikkonainen, mutta sisustettavissa. Yläkerta on hyvä, kun seinien vieret otetaan tehokkasti käyttöön myös viistoilta osilta.

Naapurit on kuultu, pohjatutkimus tehty, korkeusasema mitoitettu, viimeistellyt yksityiskohdat tuntuvat oikeilta ja lupa on tarkoitus jättää sisään ylihuomenna tiistaina 10.4.

Ei kommentteja: