20 kesäkuuta 2010

Tiiliaitaa maankorkoihin

Tontti on aika voimakkaasti rinteessä. Talon etuovi on korkeimmalla kohdalla, josta voi astua suoraan sisään. Vastakkaisella kulmalla voi kävellä suoraan kellarin ovesta sisään. Korkeuseroa on toisinsanoen aika paljon. Jotta tontti tulisi asteen käytettävämmäksi, tasataan korkeuksia jonkin verran. Käytännössä ylin taso on eteläistä naapuria vasten, sen jälkeen tontin keskelle tulee lasku joka rajataan mukulakivillä ja lopulta tulee tiiliaita, joka laskeutuu autopaikalle. Tässä näytetään, miten tiiliaita syntyi puretun talon yli 80 vuotta sitten poltetuista tiilistä.Sadevesien viennit piti tietenkin laittaa ennen muurausta. Sen jälkeen vaan sijoittelemaan ensimmäisen kerroksen tiiliä paikoilleen. Tein kaksi ensimmäistä kerrosta laittamatta tiilien päiden väliin laastia ollenkaan. Muurin takana kiertää salaojitus ja muuria vasten tulee vielä valmiina patolevy ja sitä vasten hiekka. Muuten vesi ja routa murtaa vanhat tiile helposti. Pyrin tekemään muurista vahvan kiinnittämällä erityistä huomiota kulmiin ja muurasin muurin alkupään niin että muuri jatkuu terassin sokkelin taakse ja pystyy siten tukeutumaan sokkeliin.

Tiilet ovat tosiaan vanhaa tavaraa, jonka nostelin turvaan purun jälkeen. Käytännössä piipputiiliä. muuraustarpeina normaali muurauslaasti. Kaarelle muurattu reuna kestää myös varmasti paremmin kaikenlaista routimista ja näyttääkin hemmetin hyvältä. Vanhoista tiilistä muuratessa hankaluutena on se, että kaikki tiilet ovat eri mittaisia, levyisiä ja paksuisia, sen lisäksi että ne ovat eri värisiä ja usein myös poikki :)Tähän väliin tulee siis vielä patolevy ennen hiekkatäyttöä. Sadevesikaivon putki nostetaan maan pinnan korkeuteen ennen kuin väli täyttyy aidan korkoon saakka.Tässä se on sitten odottamassa täyttöä. Matalimmalle sijoittuvan omenapuun juurelle on myös muurattu .n 50cm korkea ympyrämuuri. Omenapuu ei kestä sitä, että sen juuri täytetään maalla. Siksi muuraamalla tehty "aukko", josta omenapuu kuitenkin hyvin mahtuu kasvamaan.


9 kommenttia:

Harri kirjoitti...

Hienon näköistä muuria!

Toni Keskinen kirjoitti...

Kiitos :)

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti kaunis tiilimuurisi kestää. Meillä se alkoi murenemaan jo ensimmäisen talven jälkeen. Alla oli styroksit ja hiekat.

Kirsi kirjoitti...

Maanpaineseinähän pitäis tehdä melkoisen vahvaksi, riippuen toki maa-aineksen koostumuksesta, vesien johtamine varmsti auttaa kyllä... tarkoitus ei ole masentaa, toivotaan, että muurisi kestää, kaunis se ainakin on:).

tahvo kirjoitti...

Uskomaton suoritus, rakentaminen ja dokumentointi. Kiitos, tästä saa paljon vinkkejä.

rm kirjoitti...

Punaisista umpitiilistä,,hmmm rapautuvat pakkasen ja kosteuden vaikutuksesta ellei seinälle tee kattoa ja patolevy taakse ilman muuta.
Maanpaine saattaa särkeä seinän,,, ellei täytä kiven järkäleillä.
Onnea

Anonyymi kirjoitti...

Hienonnäköinen. Rakenneratkaisu on heppoinen. Valu-ja tukiraudat tiilien ja maavallin väliin.
Kaatuu alle viiden vuoden.

RaakaArzka

Unknown kirjoitti...

Hei! Hieno muuri. Kiinnostaisi kovasti kuulla miten tuo on kestänyt käytännössä?

Maarit kirjoitti...

Virkistävää seurata muiden projekteja. Meillä on kuljetusliike nyt etsinnässä, saa apua meidän omiin pihatöihin. Olisi kyllä kiva saada kaikki pois alta nyt ennen syksyä. Hyvältä näyttää tuo aita.