11 joulukuuta 2008

Lattilankkujen ja lattialämmityksen asennus

Lattialaudoituksen asennus lähti koolausten asentamisesta. Koolauksien väliin tulee lämmönluovutuslevyt, jotka ovat alumiiniä. Tässä lattiaan on suunniteltu lattialämmitysputkien vedot spray maalilla. Helpompi hahmottaa, onko kaikki huomioitu.

Varsinainen laudoitus tapahtuu samaan tapaan kuin parketin tai laminaatin asennuskin. Tosin varoja ei tarvitse ottaa seinän vieriin samalla tavalla. Puun kanssa nimittäin paisumisen vaaraa ei ole. Sen sijaan kutistumisen "vaara" on todellinen. Käytännössä sitä ei voi välttää.

Tässä on jakotukki upotettuna seinään.

Työvälineenä pätkä lattialautaa, jota käytetään lyömisessä välikappaleena on välttämätön. Tietenkin tarvitaan myös varasara. Alumiinilevyt olivat sen verran pehmeää tavaraa, että ne asennettiin ampumalla tavallisia niittejä levjyjen läpi. Levyt ja putket asensi HVA Pipe:n Erkki Nurmisto, joka hoitaa LVI-urakkamme kokonaisuutena.

Asentaminen lähtee seinän vierestä niin päin, että seinää vasten tulee naaraspontti. Sen jälkeen urokseen porataan reijät ruuvejavarten. Ryyvien pitäisi olla 2xlaudan paksuisia. Meillä laudan paksuus on 28mm ja kiinniteys tapahtui 4,5 x 6 ruuveilla.

Siinä se on ruuvattuna

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miten lattialankut käytännössä elävät lattialämmityksen kanssa? Äkkiseltään tulee mieleen että elämisen kanssa voisi olla iso ongelma, koska olettaisin että talvella lämmityksen vuoksi lankkujen kuivuminen olisi normaaliakin suurempaa. Kesällä sitten taas ei lämmitystä, suuri kosteus ja turpoaminen.

Anonyymi kirjoitti...

hei!
Miten on toiminut teidän lattia käyttöönoton jälkeen? tarkoitan kuivumista, rakoamista, onko ollut lämmin...? miten olette käsitelleet lattian? itsellä tarkoitus rakentaa ensi kesänä ja suunnitteilla lankkulattia leveästä lankusta lämmityksen kera... :)