15 lokakuuta 2008

Perinne Leivinuuni, puuhella ja avotulisija

Leivinuunin muuraus lähti viimeinkin käyntiin :-) Tämä tulee olemaan juuri se viimeinen niitti tunnelmaan, jota olemme hakemassa perinnetalolta. Taustaa löytyy edellisestä kirjauksestani tammikuulta (kts linkki). Muurari Pekka Alajoki (puh. 050-3258425) on todella kokenut perinnemuurari ja lisäksi rakennusinsinööri. Pekan käsissä on helppo kokea turvallisuutta, homma toimii.

Timpuri Jari Kallio muurasi jo etukäteen pohjan varsinaiselle uunin muuraustyölle. Pohja muurattiin lattian tulevaan korkoon jo etukäteen, että muurari Pekka Alajoki pääsi tositoimiin heti alusta alkaen. Tässä on kuva alkuvaiheesta. Vasempaan etureunaan tulee puuhella, Högforsin 7 -puuhellaytimellä, sen taakse vasempaan kulmaan avotulisija ja piipun viereen leivinuuni. Kaikki samaan pakettiin.


Yläpuolen kuvassa kaikkien tulisijojen alle tulee myös puun säilytystä.

Tavarasta: Tiilet ovat Tiilerin tiiliä. Puuhellan sydän löytyi Huuto.netistä, jota vaimoni on surffannut kuumeisesti etsien vanhoja puuovia, puuhelloja, kamiinoita jne. Högforsin 7 -hellasydän löytyi kunnostettuna Vaasasta ja kustansi 850 euroa. Leivinuunin luukku samaa Högforsin sarjaa löytyi Metsäkylän navetalta hintaan 75 euroa. Lisäksi tarvitaan saviuunilaastia ja 0-2mm:n "leikkihiekkaa", josta laasti sekoitetaan.

Tässä Pekka tekee aukon Leivinuunin ja puuhellan liittymälle hormiin.

Leivinuunin pohja alkaa hahmottua.


Tässä on puuhellan kanava hormille.


Leivinuunin sisäosa saa muotonsa
Tästä lähtee kaari kääntymään


Kaari valmiina ja olohuoneen vastainen seinä muurattuna ylös asti.

Tasoitteet ja pinnan hiertäminen olohuoneen puolella. Tästä tulee oikeasti vanhan näköinen pinta. Pekka teki tasoitteeseen sauman leivinuunin ja piipun rajaan. Piippu ja uuni "elävät" eri tahdissa ja sauma murtuisi joka tapauksessa. Siksi mieluummin sauma.

Siinä seon todellinen kaunokainen :-)


Leivinuuni on nyt vain kalkkimaalia vaille valmis.

Kalkitseminen tapahtui juuri ennen joulua. Tämä kuva on otettu 22.12.2008.

Kalkkimaalaus oli aika hienoa. Totta puhuen oli hieman rimakauhu aloittaa koko hommaa, mutta se oli aika hienoa. Jälki näytti niin hyvältä, että päätimme vetää koko kellarin kalkkimaalilla.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

miksi sinä rakennat taloa puusta?
puu on huono materiaali.
se lahoaa, se ei ole kestävää, se eristää ääntä liian huonosti.

Anonyymi kirjoitti...

Onko blogin kirjoitus jäänyt?

Toni Keskinen kirjoitti...

Jep, vähän on ollut väsymystä, flunssaa, norovirusta, normaaleja työkireitä ja vanhan asunnon myyntiä liikkeellä. Kaikki on silti kuvattu ja julkasien asioita sitämukaa kun pystyn. Mukavaa Joulun odotusta :-)

Anonyymi kirjoitti...

Vau, tulipa siitä hieno!

t Esa P

Anonyymi kirjoitti...

Aivan käsittämättömän hieno "tulisijayhdistelmä"!!
Jotain samantyyppistä seisoo oman tuvan nurkassa,alkaa olla vaan ehtoopuolella,en tiedä mitä tehdä jos menee käyttökelvottomaksi.
Hyvää Joulua!!

Anonyymi kirjoitti...

Hei, minkäkokoiseen tilaan leivinuuninne tuli? Mitkä ovat uuni9n mitat? Suunnittelen vastaavaa 33 neliön tupakeittiöön, epäilyttää onko tila riittävä.

Maija

Anonyymi kirjoitti...

Onnea uudelle komealle uunirakennukselle! Ja pitkää ikää��. Kiitos kun julkasitte. T mummi, jol o kans iso tyrvääläinen pirtinmuuri vm1890