22 heinäkuuta 2008

Julkisivujen maalaus - Uula Petrooliöljymaalilla

Julkisivujen maalaus on aloitettu. Ennen kuin tähän pisteeseen asti päästiin täytyi tehdä aikamoinen selvitys työ maalien suhteen. Meillä maalien valinta oli vaimoni Kirsin intohimoisen kiinnostuksen kohde. Ajatuksena on tehdä perinnetalo, joten maalien piti olla perinteiset. Harkitsimme jopa punamultamaalausta ennen kuin nykyisiin piirrustuksiin päädyttiin (siis jo ennen arkkitehdin työn aloitusta).

Aluksi lähtökohtana oli pellavaöljymaali. Pellavaöljymaali vanhenee todella kauniisti ja paranee vain vanhetessaan. Pinta on hengittävä, mutta suojaava. Pellavaöljymaalaus on kuitenkin melkoinen urakka, kun kerralla täytyy tehdä vain ohuen ohut kerros ja toistaa käsittely useita kertoja, ennen kuin lopputulos on hyvä. Lopulta löytyi napakymppi: Petrooliöljymaali. Petrooliöljymaalista tulee jo lähtökohtaisesti saman näköinen jälki, kuin miltä pellavaöljymaali näyttäisi viiden vuoden kuluttua. Lisäksi petrooliöjymaalilla saadaan kertamaalauksella peittävä ja valmis lopputulos. Jos ajattelee, että omallakin työllä on jokin arvo, kun se jää muualta pois jos maalaus kestää hurjan kauan, niin loppujen lopuksi petrooliöljymaali on varsin kustannustehokas ratkaisu. Starkin Ismo hankki meille Vanamo-nimisen sävyistä maalia Uulalta, joka todellakin näyttää todella perinteiseltä. Uula valmistaa muitakin perinnemaaleja ja taitaa loppujen lopuksi olla aika yksin näin perinteisten tuotteiden sarjassa. Tästä linkistä löytyy lisää tietoa Uulatuotteen maaleista.

Uulan maali on todella paksua tavaraa ja sitä on ohennettava ennen maalausta. Ohentamiseen soveltuu valopetrooli, joka oli todella kiven alla. Lamppuöljyä löytyi kyllä joka lähtöön, mutta mikään niistä ei ollut valopetroolia. Lopulta soittelimme tutulle, joka oli myös maalannut juuri talonsa Uulan petrooliöljymaalilla ja hän ohjasi ostamaan Uulan yleisohennetta. Ohennetta menee puoli litraa 9:n litran maalipurkkiin.

Käsittely aloitetaan Uulan homeenestoaineella. Aine kyllästää puuta ennen maalausta ja varmistaa, ettei siihen tartu hometta pitkälläkään aikavälillä. Koska sateenjumalatar Esteri on viettänyt tännävuonna todellista juhlavuotta, käytimme homeenestoainetta lähes koko runkoon sähköruiskulla, kun kerran sitä oli käsillä ja taas alkoi sade. Niin, homeenestoaine on vesiliukoista ja kuivuu tunnissa. Päällemaalausta kuitenkin suositellaan vasta vuorokauden kuluttua. Tässä kuvassa on alhaalla kolme homeenestoaineella käsiteltyä helmalautaa ja loput odottavat vuoroaan.

"Esterin" juhlavuoden johdosta hankimme 10x10 metrisen pressun ja teimme sen alle maalauslinjaston lavoista. Lavoissa oli jo valmiiksi viisi välipuuta ja niiden väliin löimme vielä rimat. Kun näitä vielä laitettiin kaksi rinnakkain, lopputuloksena oli kuivausteline johon mahtuu todella paljon maalattua tavaraa. Petrooliöljymaali kuivaa 1-3 vrk, joten oli hyväkin järjestää runsaasti kuivatustilaa.

Julkisivut kannattaa maalata irtotavarana, koska silloin homeenesto saadaan koko pinnalle, samoin maali. Jos julkisivut maalaa vasta seinässä, on iso riski että talo saa vuoden kuluessa raidat. Puun kuivaessa se kutistuu. Tällöin uros pontti vetäytyy ulospäin ja maalaamaton pinta nousee esille. Tästä syystä ja paremmasta puun suojauksesta johtuen maalaamme tavaran ennen kiinnistystä.

Petrooliöljymaalia on tarkoitus vetää kerralla paksu kerros. Tästä syystä syntyy helposti valumia ja kun maali valuu ponttiin, siitä tulee ahdas. Parhaaksi tekniikaksi on osoittautunut lautojen laittaminen pontteihin maalauspinnalle. Sen jälkeen isot pinnat maalataan kerralla. Viimeistely tehdään irrottamalla lauta pontista ja viimeistelemällä loppusilauksella pisarat pois ja urosponttiin väri. Toimii hyvin.

Kuiva tavara viedään telineeseen ja kasataan pinoihin laittamalla pakkausrimat eri kerrosten väliin. Seuraavaksi tavara pätkitäänkin mittaan ja asennetaan seinään. Tässä oikean väriset laudat. Pressun alla tavara näytti pinkiltä ja tässä kuvassa sävy on oikeampi (kännykkäkameralla ei aivan oikeaa sävyä saakkaan :-)


Katso seuraavaksi "julkisivujen ja ikkunoiden asennus"

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

All I can say is nothing because your blog is not interesting to read.

Toni Keskinen kirjoitti...

Nämä kommentit tulevat joltain koneelta ja vievät markkinointisivuille. Niillä ei ole mitään sisältöyhteyttä tähän blogiin. Valitettavasti en pysty estämään niiden tulemista.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä sieltä asetuksista löytyy keinot estää nuo roskakommentit, laita esim. sanavahvistus päälle, jolloin kommentoija joutuu syöttämään ruudussa näkyvät kirjaimet lähettäessään kommentin, siihen eivät sitten roskakommenttiautomaatit enää pysty.

Toni Keskinen kirjoitti...

Hyvä vinkki! Kiitos

Anna kirjoitti...

Kiitos vinkeistä! Auttaa meitä varmasti paljonkin tulevaisuudessa. Julkisivun suojausta olemme miettineet, uskon että olisi hyödyllinen. Kaikenlaiste julkisivuihin liittyvät asiat ovat itselleni hieman hakusessa, mies onneksi näitä on meidän puolesta selvitellyt.