17 lokakuuta 2007

Suunnittelu etenee

Nyt alkaa näyttää hienolta :) Pohjat ovat pientä hiontaa vailla valmiit. Julkisivujen kanssa tehdään hieman enemmän tyylillistä hiontaa. Meillä taitaa olla aika pitsiseen vivahtava maku. Talo näyttää hyvältä ja nyt buukataan palaveria rakennusvalvontaan luonnosten kanssa. Kyllä tästä hieno tulee. Homma etenee muutenkin nyt oikeita latuja, kun rakennesuunnittelusta on jo sovittu, vastaava mestari on valittu ja kaksi timpuria varattu. Todella hyvä fiilis.

Seuraavaksi hoidetaan kuntoon LVI- ja sähkösuunnittelijat ja aloitetaan vastaavan mestarin kanssa hankesuunnittelu. Tähän päästään, kun rakennusvirasto kuittaa luonnokset. Sovimme vastaavan mestarin vastuisiin liittyvien tehtävien lisäksi tavaramäärien kartoittamisesta tarjouspyyntöjä varten, aikatauluttamisesta ja resurssoinnista. Aikatauluttaminen tehdään kahdella konstilla a) aikataulutetaan hankinnat b) aikataulutetaan toteutus, jolloin tavara ja työvoima on molemmat hoidettu työmaalle oikeaan aikaan.

Vastaavaltamestarilta edellytetään rakennusvalvonnan puolesta 70 käyntiä työmaalla, joka kyllä kuulosti aika paljolta. Toisaalta, fiksuahan se on että sovitaan käynnit riittävän usein ja sovitetaan aikatauluja ja tekemistä niin että pysyy projekti kasassa. Lisäksi hankkeeseen kuuluu kaikkiaan kahdeksan katselmusta, ainakin aloitus, perustukset, 2xrunko, hormi, käyttöönotto ja lopputarkastus.

Vastaavamestari myös ottaa kantaa ja ohjaa hankintojen suhteen sekä hankinta tapaa, että antaa kontakteja joilta voi odottaa oikeanlaista tavaraa ja oikeaa hintaa. Hinta onkin se asia joka kyllä jännittää todella paljon. Lainojen korot ovat tällä hetkellä pahimmillaan 5.15%:ssa ja tavaran hinta on noussut 20-30% vuoden kuluessa. Tosin, tässä kun on joka päivä lueskellut talouslehdet läpi ja haistellut ilmapiiriä, niin voisi olla ettei ensi kesänä rakenneta aivan yhtä paljon kuin parina viimevuonna. Toivottavasti. Aikataulun puolesta optimaalista olisi aloittaa kaivaminen maaliskuussa ennen pahinta hässäkkää ja saada pohjat kuntoon hyvissä ajoin. Parhaimmillaan projektissa voisi päästä liikkeelle hieman ennen kuin se kaikkein voimakkain buumi vyöryy kesällä. Toisaalta tavaran hankinnat on tarkoitus tehdä niin aikaisin, ettei mikään taatusti jää tulematta.

Vastaavamestari suositteli runkojen osalta platform rakentamista, jossa seinät kootaan rungoiksi seinä kerrallaan ja nostetaan sen jälkeen pystyyn. Ilmeisesti homma hoituu vähemmillä telineillä kiipeilyillä ja nopeuttaa pystytystä.

Kunhan päästään luonnosten kanssa hieman eteenpäin, niin julkaisen niitä sivuilla. Nyt ne eivät ole vielä aivan siinä kunnossa.

Ei kommentteja: