08 huhtikuuta 2007

Välitilinpäätös suunnittelusta ja purusta

(Tarkistus 17.10.2007. Kuvat eivät menneet läpi ja koko homma piti aloittaa alusta. Kannattaa jatkaa lukemista syyskuusta 2007, kun homma käynnistettiin uudelleen uuden suunnittelijan kanssa)


Nyt on pääsiäinen.. tässä vaiheessa piti olla ennen joulua. Suunnittelu on ollut todellinen tuskien taival, mutta erittäin opettavainen. Ratkaisu ei lopulta löytynytkään talopakettitoimittajilta, vaikka olin asiasta aluksi täysin vakuuttunut. Emme palkanneet arkkitehtia heti aluksi, koska kuvittelimme, että optimoituun ratkaisuun päästään talopakettitoimittajien suunnittelijan kanssa, joka tuntee tehtaan linjan ja voi optimoida suunnittelua sen mukaan. Ei valitettavasti onnistunut. Talopaketti on mielestäni edelleen hyvä ratkaisu. Tällä kertaa vain pienen tontin ja alueen korkea vaativuusaste eivät oikein sopineet yhtälöön. Kuka tietää vaikka vielä lopulta päätyisimme precut ratkaisuun. En ole sitäkään vielä täysin hylännyt. Olemme käyneet läpi tuhansia pohjapiirrustuksia ja tutkineet samalla omia näkemyksiämme. Olen aivan varma, että jokaisen kannatttaa prässätä päätään pitkähköllä suunnittelulla, niin että varmasti tulee ajatelleeksi nekin asiat, joiden kolahtaminen kestää hetken aikaa. Ainakin, jos rakentaa kaupunkiin pienelle tontille (meillä 423 neliötä)

Pitkän matkan varrella oivallettiin monta asiaa. Asemakaava olisi tehty viimesyksynä tyhmästi, nyt tontin tilan käyttö on hyvä. Sisätilojen osalta olimme ehkä paremmin tontilla ja se ei vaikutta nytkään ihan hoopolta. Julkisivuissa kompromisseja jouduttiin tekemään erityisesti paloikkunoiden takia, joista päästiin eroon tarkistamalla talon sijaintia. Kyllä olikin idiootti olo, kun tajusi tuon seikan.

Talopaketin hintaan lisätään alv22%. Työn ja katteen päälle tulee siis alvi ja sen osuus on ihan kohtuullinen verrattuna runsaaseen omatoimisuuteen ja suoraan tekijöiden palkkaamiseen. Tästä yritämme säästää.

Ikkunavalikoima tuntuu jälkikäteen ajatellen suppealta. Juhan mukaan kiinteillä ikkunoilla voi säästää reilusti paikoissa, joissa avaaminen tarvitaan vain pesua varten ja jonka voi toteuttaa ulkoa käsin. Kiinteiden ikkunoiden lämpösaldo ja äänen eristävyys ovat korkeammat kuin avattavissa, joten positiivisia puolia on enemmänkin. Toivottavasti näillä ratkaisuilla päästään lähemmäs budjetin optimia.

Hulevesien imeyttäminen ja vanhojen liittymien hyödyntäminen tarkoittavat tuhansien eurojen säästön, jota kukaan muu ei huomannut ajatella.

Maaperätutkimus olisi pitänyt teettää heti. Se vaikutti moneen asiaan, erityisesti talon korkeusasemaan ja perustamistapaan, joka tehdään sorapedille kallion päälle.

Vanhan talon tienvieressä oleva perustus jätetään paikalleen. Tällöin valu estää tietä valumasta kuoppaan . Vanhan perustuksen ja uuden väliin laitetaan lecasoraa, joka ei luo seinään painetta, eristää lämpöä ja valuttaa vedet suoraan salaojaan.

SEURAAVAKSI toteutetaan suunnittelun C-osa (A=luonnokset, B=lupakuvat), jossa tehdään työpiirrustukset, ikkunakuvat, budjetointi ja aikataulutus. Budjetti siis jännittää edelleen. Olen kaavaillut oman työn osuudeksi siivoamista, ammattimiehen aputöitä läpi kesän ja töiden jatkuessa edelleen siivousta, eristämistä, maalaamista, pinta-asennuksia, jne. Töitä jotka on voinut harjoitella kerrostaloasuntoa remontoimalla. Todennäköistä kuitenkin on, että siivoamisesta, materiaalien ja kumppaneiden yhteistyön rakentelemisesta seuraa niin paljon töitä, että kovin paljoa ei ovi sen lisäksi itselleen sälyttää. Paljon saa kuitenkin aikaan iltaisin ja viikonloppuisinkin.

Tässä vaiheessa sovitut resurssit ovat vaimon velipoika, joka tekee töitä illat koulun ohella, kesä- ja heinäkuun kokonaan kuutta päivää viikossa, samoin elokuun alun. Kalevi, timpuri on mukana koko hankeen ajan. Puuseppä tekee yksityiskohtia ja mm. Portaat paikalla. Kattotoimittaja on kilpailutettu (50eur/pellineliö)

Luvan jättämisen jälkeen jatketaan LVIS- ja rakennesuunnittelijoiden kanssa, budjetoidaa ja kilpailutetaan toimittajia > ikkunat, ekovillat, puutavara, ovet, perustus joko teräsbetonielementtivaluna tai harkoista. Lämmitys toteutetaan vesikiertoisella järjestelmällä, joka mahdollistaa myöhemmin esim. Maalämpöpumpun liittämisen järjestelmään. Nyt lämpö nojaa aluksi sähköön ja tulisijoihin.

Tulisija ensimmäiseen kerrokseen tehdään muurarin kanssa ja Juha tekee sen piirustukset. Toiseen kerrokseen (jos rahat riittää) tulee pönttöuuni ja kellariin kevyttakka, jonka tarkoitus on luoda tunnelmaa ja siinä paistetaan makkaraa. Todennäköisesti sen lämpöäarvot eivät ole kovin optimaalisia, ainakaan varaavuuden puolesta.

Yksi huoli on siis ohi, kun lupa on sisällä. Purku on päätetty ja edessä on kaivuut. Talon suunnitelma on kuin unelma. Ainakin olemme nyt todella tekemässä sitä mistä haaveilimme, saa nähdä miten se budjetti lopulta menee... jännittää... ei, PELOTTAA.

Ei kommentteja: