11 joulukuuta 2008

Varaava takka paikalla muurattuna

Vaikka teimmekin etukäteen päätöksen tehdä ykkös- ja kakkoskerrokset muuttovalmiiksi ennen kuin keskitymme varsinaisesti kellarin fiksaamiseen, Pekan kanssa sovittiin takan muuraamisesta kellariin. Leivinuunin rappaaminen ja hiertäminen oli työtä, jossa voi aina tehdä pätkän asioita eteenpäin ja sen jälkeen oli pakko odottaa. Odottamisen voi käyttää sen sijaan kellarin takan muuraukseen.

Aivan alkuvaiheen kuvia minulla ei olekaan, mutta työn näkökulmasta oli aivan sama tehdä tulisijasta varaava. Koko talomme tulisijat huomioiden, hyötylämpöä tulee paljon.

Pintatiilet ovat punatiiltä ja sisällä tulitiilet. Näiden välillä on noin 10mm:n rako, joka vähentää lämpöliikettä ja murtumisen riskiä.


Takka alkaa näyttää muotonsa. Tämäkin takka pinnoitetaan samoin kuin yläkerran leivinuuni ja maalataan lopuksi kalkkimaalilla.


Paikalla muuraaminen on muuten todella erinomainen tapa tehdä tulisija. Varaavasta takasta saa juuri sellaisen kuin itse haluaa, juuri sopivan kokoisena ja muotoisena. Hinta ja lämmitysteho päihittää kevyesti valmistakat, puhumattakaan esteettisestä puolesta! Lisäksi, näitä löytyy vain yksi kappale koko maailmasta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno takka, ja leivinuuni vasta komea on!

Millä tuotteella rappasitte nuo varaavat tulisijat?

Nykyisiä "teollisia" kuoritakkojahan voi rapata melkein millä vain, mutta näiden oikeasti varaavien kanssa on vähän eri meininki.

Meillä vanhat punatiiliset varaavat tulisijat ovat hyvässä kunnossa vasta 12 vuoden ikäisinä, mutta väri kaipaa piristystä.

Antiikkilaasti kuulemma saattaa rapista kuumimmista kohdista lattialle, joten se on poissa laskuista.

Mitä tuotetta siis muurarimestarinne on käyttänyt rappaukseen?

Tsemppiä raksalle! =)