01 syyskuuta 2008

Julkisivujen asennus

Julkisivujen asennus lähti "mätälaudan", alas sijoittuvan höyläprofiloidun puun asennuksella. Seuraavaksi tulee pystypanelointi, joka ammutaan pontista kiinni, väliin sijoittuva profiloitu jakaja ja sen jälkeen vaakapaneeli. Ylhäälle tulee taas pystypanelointia. Alalauta ja pystypaneelit maalattiin etukäteen Uulan Petrooliöljymaalilla, jonka värikoodi oli "Vanaja".

Rakenne on toteutettu kaksin kertaisella koolauksella. Koska profiilit ovat sekä pysty, että vaakasuunnassa, täytyy koolauksen olla kaksinkertainen. Alas vedettiin koolaus pystyrimojen päälle vaakaan ja sen päälle saatiin julkisivut kiinni. Vaakapaneelien kohdalle asennetaan rimat kaksinkertaisena, ja vaakapaneeli saadaan samaan korkoon kuin pystypaneeli. Lisäksi alareunaan on vedetty sinkitty teräsverkko estämään hiirten tai myyrien kiipeilyä seinälle. Timpuri oli nähnyt kahden vuoden ikäisen talon, jonka välikatto oli jo täynnä hiiren tai myyrän papanaa. Verkko estää niiden ryökäleiden pesimisen.Perinnetalon ikkunat kuuluu asentaa pintaan. Tämä asia ei toteudu uusissa taloissa enää ollenkaan. Kun juttelimme aiheesta Kannustalon, Jukkatalon ja muiden talopakettivalmistajien kanssa aikanaan, niin pintaan asentaminen tuntui olevan aikamoinen ongelma kaikille. Julkisivu on kuitenkin aivan erinäköinen, kun ikkunalauta jää sisäpuolelle, eikä ulkopuolelle. Lämmön pitävyyden ja U-arvojen näkökulmasta pintaan asentaminen ei ollut Sydänpuun ikkunoilla suurikaan ongelma, koska lämpöelementti jää silti reilusti eristekerroksen ulkopuolelle. Vain uloin kerros, 6mm:n ikkuna jää "ulos". Tapanilan rakennustapasuosituskin suosittelee pintaan asennusta ja myös aluearkkitehti muistutti asiasta. Tämä asennustapa viimeistelee julkisivut.

Smyykit ja otsalaudat on käsitelty Uulan homeensuoja-aineella, samoin vaakapaneeli. Maalaus käy kuitenkin mahdottomaksi tänä syksynä, koska ilman kosteus on jo luvattoman korkea, eikä lämpötilakaan tunnu enää nosuevan juuri kymmentä ylemmäs. Päivän huiputkin on jossain alle 15 asteessa. Vaakapaneeleja ei maalattu etukäteen, koska niissä ei ole ponttia, jonka läpi voisi tehdä kiinnityksen, vaan ne on ammuttu läpi. Naulan kannat olisi siis joka tapauksessa pitänyt maalata. Uulan Petrooliöljymaali on kerralla peittävä, joten odottelemme ensi kesää ja maalaamme vaakapaneloinnin sitten. Samoin Smyykit maalataan Uulan vakoisella petrooliöljymaalilla ensi keväänä.

Koska ensimmäisen kerroksen seinät tehtiin elementteinä, kulmiin jää tila jota ei voi puhaltaa sisäpuolelta. Nämä kulmat täytetään ulkopuolelta 150mm:n villalla ja peitetään vasta sitten julkisivulla. Räystäät tehtiin mahdollisimman kevyinä ja siroina. Myös räystäissä on kaksin kertainen rimoitus aluslaudoituksen alla. Näin saatiin huolehdittua räystään tuulettumisesta, mutta pidettiin räystäs kevyenä.

1 kommentti:

Aada kirjoitti...

Tuo on todella kaunis koti. Meidän pitäisi pian tehdä julkisivusaumaus. On mukavaa huomata, kuinka hommat edistyvät. Tuossa on teilläkin ollut todella kova urakka.