09 helmikuuta 2008

Paikalla muurattu leivinuuni-tulisija 1800-1900 luvun vaihteen tyyliinLisäys 15.10.2008
Muurari Pekka Alajoki aloitti leivinuunin muuraamisen. Vaiheet tästä

http://www.unelmanrakentaminen.blogspot.com/2008/10/perinne-leivinuuni-puuhella-ja.html

Löysimme aivan loistavan muurarin toteuttamaan haaveemme keittiön ja ruokatilan leivinuuni, puuhella, tulisija-yhdistelmän. Pekka kävi tänään tuomassa kirjan, josta katsella malleja. Näitä kuvia kun katsoo, niin voi todellakin nähdä itsensä istumassa penkillä ruokailutilassa ja avotuli räiskyy.. Enpä voi uskoa, että tällaisia lähdeteoksia löytyy ihan kaikkien muurarien kirjahyllystä. Muuraus toteutetaan elokuussa, tämän projektin osan kuvia kannattaa odottaa :-)


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi,
Eikö tollainen avotakka -mallinen uuni ole hyötysuhteeltaan melko kehno? Leivinuuni (lasiluukullinen)on mielestäni perinteinen ja varmasti toimiva ratkaisu. Tietty vähän riippuu hakeeko niitä perinteitä Itä - vai Länsi-Suomen puolelta.

Lisäksi avotakka saattaa tosiaan räiskyä niin paljon, että siihen on pakko laittaa joku kipinäsuoja/verkko kuitenkin...

Toni Keskinen kirjoitti...

Moi,

Hyötysuhde on hyvä kysymys. Jos uunin on tarkoitus toimia ruuanlaitossa, ei ole tarkoituskaan lämmittää sillä taloa. Meillä tehdään ruokaa paljon ja leivinuunia tullaan käyttämään juuri siihen tarkoitukseen, eli sydämmen pitää lämmitä, ei koko massan.

Avotakka toimii varaavana ja sillä lämmitetään. Luukkua emme kaipaa, mutta varmastikin laitamme kipinäsuojaa eteen, ettei puulattia kärvenny :-)

Avotuli on todella vaikuttava tilan tunnelman tekijä. Ei sitä halua piilottaa. Bonuksen: Puu myös palaa puhtaammin, kun se saa riittävästi ilmaa. Pienhiukkasia leviää vähemmän ilmaan.

Toni

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa kun joku uskaltaa suunnitella ja tehdä jotain massasta poikkeavaa. Tulen seuraamaan projektia jatkossakin.