01 syyskuuta 2008

Sisäseinien koolaus ja eristys

Homma alkaa vähitellen siirtyä sisätiloihin :-) Nyt koolataan seinät ja saadaan näin puhallusvillalle tilaa 200mm. Koolauksen alareuna lähtee tulevan lattian korosta, jolloin lattian rajaan tuleville listoille tulee gyprocia tukevampi kiinnitys. Koolauksessa täytyy huomioida tulevien gyproc-levyjen saumojen kiinnitys. Levy on 120cm leveä, joten siihen korkoon pitää tulla kakkos kakkosen keskikohta. Ensimmäisellä tilaamalla kakkos-kakkoset tuli sahatavarana, ei mitallistettuna. Tavara lähti takaisin Starkille ja vaihdettiin rivakasti. Ilmeisesti tämän kesän puutavarasta on ollut puutetta ja tarvetta jouduttiin paikkaamaan toisella tavaralla. Vaihto kuitenkin sujui ongelmitta.

Vinon mansardikaton läpimenoista tulee aika mielenkiintoisia rakennettavia. Alun perin seinästä piti tulla tältä kohtaa suora ja yläpuolelle lippa. Todellisuudessa rakennekuva ja arkkitehtikuva olivat jo varsin erilaisia: ikkunoiden etäisyys toisistaan oli selvästi suurempi, koska kattotuolit olivat 90cm:n välein ja sovitus ei istunut. Lisäksi ulkopuoli näytti siltä, että ikkunaruudut ovat "pudonneet" seinältä. Ikkunan alareuna olisi tullut kiinni kattoon ja yläpuolelle olisi jäänyt noin 70cm seinää. Päädyttiin tekemään kukin läpimeno yksilönä ja jokaiselle oma lippansa. Ikkunoiden kohdassa täytyy huolehtia silti siitä, että ikkunan sivulta pääsee ilma kiertämään tuulensuojalevyn takaa 80mm:n aukosta.

Näin EI koolata kattoa :-) Katon runkojen ja koolausten väliin olisi pitänyt tulla ilmansulku paperi. Ei kun purkuun ja peperi väliin.

Näin se siis olisi pitänyt tehdä. Kuva on Termexin sivuilta


Tässä seinän rakenne Termexin ohjeiden mukaan.


Suositeltava tapa asentaa puhallusvilla on puhaltaa ensin runkoväli, lisätä sen jälkeen ilmansulkupaperi ja sen jälkeen koolaus ja uusi 50mm:n villapuhallus. Hommassa on nyt kuitenkin vähän turhan paljon nysväämisen tuntua, joten meillä lisätään sähkövedot putkissa seiniin koolauksen yhteydessä ja puhalletaan suoraan 200mm:n villakerros. Kuivumisen jälkeen laitetaan ilmansulkupaperi ja siihen tehdään rasioiden läpimenot tarkalla eristyksellä. Eristys on tärkeää tehdä tiiviiksi, tai koneellinen ilmastointi alkaa imeä seinän läpi ilmaa ulkoa.

Alakerran kattoon tulee ilmastointiputket koolauksen alle, joten niitä ei vielä koolata. Välipohjaan villatkin laitetaan koolausten välistä käsin, joten kiirettä ei ole. Yläkertaan ilmansulkupaperin ja koolauksen päälle voi suoraan vetää gyprocit paikalleen. Yläpohjaa ei puhalleta märkäpuhalluksena, joten yläpohjan voi levyttää. Muutenkin, mansardikaton viistot osat puhalletaan kotelopuhalluksena yläpuolelta. Ilmeisesti massa ei pysy seinässä pienessäkään kulmassa, vaikka vaakakoolaukset olisivatkin paikallaan.

Myös ensimmäisen kerroksen lattiaan tulee puhallusvilla. Lattia koolataan ensin pystyyn asennetuilla kakkosnelosilla, sen jälkeen asennetaan laudoista urat metallisille lattialämmityspurkien kiinnityksille ja suoraan näiden päälle asennetaan lattialankut. Nyt siis koolataan lattia samaan puhallukseen.

Olen pyytänyt puhallusvillasta tarjoukset Eko Expertiltä, joka käyttää selluvillaa ja Termexiltä. Nyt odottelen tarjouksia jännityksellä. Molemmat materiaalit on suojattu homeelta, hengittävät ja eristys tapahtuu päivässä. Kuulin, ettei elintarviketeollisuuden rakennuksiin saa enää muuta eristettä laittaakaan, koska näissä eristeissä on suoraan rotan myrkyt mukana, eikä jyrsijöistä pitäsi olla vaivaa. Panu Kailan Talotohtori -kirjassa molempia materiaaleja suositeltiin varauksetta. Lopputuloksen pitäisi olla todellinen perinnetalo, joka pysyy ja paranoo.

Homman pitäisi pyörähtää käyntiin muutaman viikon päästä. Lisää kuvia kun homma etenee.

5.9.2008 lisäys
Kilpailutin Termexin ja Eko-Expertin palvelut ja Eko-Expert voitti varsin ylivoimaisesti. Meille tulee siis selluvillat seiniin muutaman viikon kuluttua. Lisää kuvia tulossa.

20.9.2008
Yllätys yllätys, pihaan ajoikin Termexin auto ja ryhtyi töihin. No, homma lähti hyvin käyntiin ja sisälle syntyi lumisade :-)

Ensin vielä valmisteluista. Seiniin kiinnitettiin sähkörasiat ja sähköputket vedettiin VN-sähkön Matias Nergin toimesta seinille valmiiksi. Rasiat kiinnitettiin levyillä koolauksiin, niin että ne pysyvät varmasti paikoillaan.
Vinot mansardiseinät koolattiin valmiiksi ja niihin laitettiin jo paikalleen myös ilmansulkupaperi ja gyproc. Alaosa puhalletaan märkäpuhalluksena ja märkäpuhalluksen jälkeen sovitaan uusi aika, jolloi puhalletaan nämä kotelot ja yläpohja. Niitä ei tehdä kerralla.

Tässä on päästy jo alkuun. Villa on aika jännää höttöä ja sitä suihkutetaan seinään ensin reilusti enemmän kuin mahtuu.

Puhaltamisen jälkeen ylimääräinen villa "leikataan" koolauksia pitkin. Näin pinnasta saadaan suorat. Lunta sataa :-) Maski on ihan oikeasti hyödyllinen jos aikoo tehdä jotain edes lähellä.


Tässä "putsattua" seinää ennen viimeistelyä. Yläreunat ja roikkuvat kohdat täytetään vielä ennen kuin seinä on valmis.

Puhaltaessa osa villasta laskee lattialle, josta se imetään putkella ja puhalletaan seinään uudelleen. Homma tapahtuu varsin näppärästi. Joka tapauksessa kaikki tilassa oleva kannattaa suojata perusteellisesti, koska puhalluksessa käytetty liima tarttuu kiinni ja tätä pölyä on hankala putsata jälkikäteen pois. Homma kuitenkin etenee hyvää vauhtia ja jälki näyttää hyvältä. Tämä Termexin toimittaja tuntuu hoitavan homman todella mallikkaasti

Tässä pätkä videota asennuksesta:


Ja tässä pätkä eristeen leikkaamisesta:


Seinien koolauksen ja paperoinnin jälkeen tuli aika laittaa kattoon ääneneristysvillat. Villat laitettiin kaikkin muihin väleihin, paitsi niihin, joihin tuli ilmastointiputket. Homma sujui villaveitsen kanssa varsin rivakasti. Edullisin 50mm:n villa, jonka löysin töminän vaimentajaksi kustansi vajaat 3euroa/neliö.

Kun villat saatiin kattoon, Timpurit Kalevi Mäkelä ja Jari Kallio neuvoivat laittamaan villojen ja koolauksen väliin paperin. Ilmeisesti lasivilla voi ilmastoinnin takia lähteä leijailemaan ja voimapaperi katossa jarruttaa kummasti. Yksi rulla voimapaperia kustansi 29 euroa ja siitä jäi ainakin puolet yli. Seiniin tulevan ilmansulkupaperin hintaluokka on 55-60 euroa rullalta ja meidän seiniin sitä on tainnut mennä yhteensä 3 tai neljä rullaa. Gyproc neliön hinta on 3,50 euron luokassa neliöltä. Gyprocia edullisempaa leijonalevyäkin olisi voinut periaatteessa käyttää, mutta meidän talon jäykistys perustuu levyttämiseen ja laskelmat oli tehty Gyprocin pohjalta, joten eipä niitä sitten muuteltu.

Tähän sitten koolaukset päälle.

Vielä viimeisenä vaiheena ennen smyykkien asennusta, seinien maalausta tai tapetointia levyt tasoiteltiin ja saumattiin. Nyt yläkerta on hoidettu kuntoon.

3 kommenttia:

Outi kirjoitti...

Hei!
Hyvältä näyttää teidän työmaa. Missä vaiheessa on lvi-työt?
T. Outi

Toni Keskinen kirjoitti...

Moi, LVI-työt ovat käynnistyneet jo. Kellarin lattioista on nostettu putken päät ylös ja asennetaan seuraavaksi finnfoam ja strox valujen alle. Maalämpöpumpun porakaivo on tehty ja seuraavaksi maalämpö vedetään sisälle. Ilmastointityöt ovat käynnistymässä, koska ne on järkevää tehdä ennen yläpohjan koolausta ja levytystä. Lattialämmitykset asennetaan kellarissa valuun ja ensimmäisessä kerroksessa puhallusvillan päälle, kun myös lattia on koolattu. Käytännössä LVI-projekti on alkumetreillä.

https://kodinplaza.fi/ kirjoitti...

Koolaus alkaa näyttää jo hyvältä. Siitä se etenee pikkuhiljaa :)